14 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŠta proističe iz rafidijskoga (imamijskoga) psovanja i vrijeđanja ashaba?

Šta proističe iz rafidijskoga (imamijskoga) psovanja i vrijeđanja ashaba?

Pitanje:

Šta proističe iz rafidijskoga (imamijskoga) psovanja i vrijeđanja ashaba (drugova) Allahovoga Poslanika, s. a. v. s., neka je Allah, dž. š., zadovoljan sa svima njima?

Odgovor:

Iz psovanja i vrijeđanja ashaba Allahovoga Poslanika, s. a. v. s., proističe sljedeće:

1- Ponižavanje samih ashaba, r. a., i to je sasvim jasno i očito.

2- Ponižavanje Allahovoga Poslanika, s. a. v. s., jer to podrazumijeva da su njegovi ashabi, njegovi povjerenici i njegovi zastupnici (halife), koji su poslije njega poveli ummet, bili najgori ljudi ovoga ummeta. To svakako podrazumijeva utjerivanje Allahovoga Poslanika, s. a. v. s., u laž po pitanju onoga što je rekao o vrlinama, vrijednostima i lijepim i pozitivnim specifičnostima svojih ashaba, neka je na njima Allahovo zadovoljstvo.

3- Ponižavanje Allahovoga Šerijata, jer su upravo ti ashabi bili posrednici između nas i Allahovoga Poslanika, s. a. v. s., u dostavljanju toga istoga Šerijata. Pa ako se okalja njihova čast i sruši povjerenje u njih, ne može se pouzdati ni u šta od onoga što su od Šerijata i njegovih propisa prenijeli do nas od Allahovoga Poslanika, s. a. v. s.

4- To je ponižavanje i samoga Allaha, dž. š., jer je posljednjega Poslanika, s. a. v. s., poslao da bude sa (kako oni vjeruju) najgorim ljudima ovoga ummeta, da mu oni budu društvo, da oni lično od njega preuzimaju propise ove vjere i da ih, poslije njega, prenose na kasnije generacije.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda ibn Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE