16 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaPretjerivanje u abdestu i dovi

Pretjerivanje u abdestu i dovi

Pitanje:

U jednom hadisu stoji da će se pojaviti ljudi koji će pretjerivati u čišćenju i u dovi. Bojim se da upravo ja to činim, pa se osjećam izgubljeno i bojim se Allahove kazne, ali ne mogu sebi nikako pomoći. Bojim se da mi abdest i gusul neće biti ispravni i zato mnogo trošim vodu. Možete li mi objasniti ovo pitanje? Allah vas nagradio!

Odgovor:

U pouzdanom predanju stoji da je Abdullah b. Mugaffel, radijallahu anhu, čuo svog sina da uči sljedeću dovu: “Moj Bože, molim Ti se da mi podariš bijeli dvorac u desnom dijelu dženneta kad stupim u njega!” pa mu se obratio: “O sinko, moli Allaha, džellešanuhu, da te uvede u džennet i sačuva od kazne u Vatri! Ovo ti govorim zato što sam čuo Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, gdje govori: ‘U ovom će umetu zacijelo biti onih koji će pretjerivati u pogledu obrednog pranja i dove’” (Ebu Davud).

Imam En-Nevevi, rahimehullah, kaže da je, prema mišljenju svih islamskih pravnika, pokuđeno bespotrebno prolijevati vodu prilikom obrednog pranja, abdesta i gusula. A imam Ibn Ebu Zejd el-Kajruvani, rahimehullah, govorio je: “Bespotrebno prolijevanje vode prilikom obrednog pranja pretjerivanje je u vjeri i novotarija.” Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, abdest uzimao s jednom pregršti, a kupao se s četiri-pet pregršti vode. Pravi je sretnik onaj ko slijedi dragog Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, a nesretnik je onaj ko se prepusti šejtanovom došaptavanju. Zar je šejtan naš prijatelj, pa da nas upozorava da naš abdest nije ispravan i, odatle, i namaz?! Ne, nije naš prijatelj i ne želi nam dobro, nego nam želi otežati ibadet, pa da ga ostavimo i zaslužimo kaznu u džehennemskoj vatri. Molim Allaha, džellešanuhu, da nam pruži priliku da naučimo islamske propise i da ih se pridržavamo! A Allah, Znalac svih tajni, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman  Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE