26.6 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceZikr i muslimanska djeca

Zikr i muslimanska djeca

PITANJE:

Kako ćemo podučiti našu djecu jutarnjem i večernjem zikru?

ODGOVOR:

Zahvala pripada samo Allahu.

Djeci se u trećoj i četvrtoj godini citira i poučavaju se jutarnjem i večernjem zikru, zikru prije spavanja, zikru prilikom jela i pića. Dijete će slušati zikr, pamtiti i primjenjivati ga. Ovo je vid dobrog povezivanja njegove duše sa Allahom, azze ve dželle. Njegova duša će se tako uzvisiti i prirodna će urođenost (fitret )biti zdravija od svakog iskrivljenja.

-Jedna familija je otišla na izlet. Kada su došli na izletište dijete je brzo otrčalo radosno i sretno. Najedanput se vratilo i upitalo majku: Kakav se zikr treba ovdje proučiti!?

Poznato je da se pod zikrom misli na onaj zikr koji je naveden od  Poslanika, s.a.v.s. Havla bint Hakim, radijjallahu anha, kaže:

“Čula sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s. kako govori: ‘Ko dođe na neko mjesto i kaže: ‘Utječem se Allahovim savršenim riječima od zla koje postoji’- neće mu ništa nauditi dok boravi na tom mjestu.'” (Muslim.) (E'uzu bikelimatillāhit-tāmmāti min šerri mā halek.)

Ovo dijete je osjetilo da musliman ima određene zikrove koji su specifični za određeno vrijeme ili mjesto. Ovo dijete je shvatilo suštinu veze s Gospodarom. Ova veza je trajna i stalna, a to je naučilo od roditelja. Ako se dijete odgoji u ovom duhu bit će hairli, ako Bog da. Imat će utjecaja i na svoje drugove s kojima je u kontaktu.

Od istinitih priča koje ukazuju na odrastanje djeteta u zikru i vezi s Allahom je i ova:

“Jednog dana dođe mali dječak, s nepune četiri godine, svojoj majci u novoj odjeći koju mu je obukla trinaestogodišnja sestra. Majka mu reče: ‘Daj da proučim dovu prilikom oblačenja nove odjeće!’ Dijete odgovori: ‘Proučio sam!’ Majka se začudi, jer je znala da dijete nije naučilo tu dovu. Dijete tada reče da mu je sestra rekla dovu, a on je za njom ponavljao. Pogledajmo kako je čistota ove djevojčice imala utjecaja  na mlađeg brata!”

Iz knjige: “Majke pored svoje djece”

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE