-0.1 C
Sarajevo
PočetnaUkrašavanjeMuškarcima nije dozvoljeno nošenje zlata

Muškarcima nije dozvoljeno nošenje zlata

PITANJE:

Kakav je stav islama o muškarcima koji nose zlato? Postoji rašireno vjerovanje da skidanjem zaruka (ona je uglavnom od zlata) raskida i brak.

ODGOVOR:

Muškarcima nije dozvoljeno nositi zlato, bez obzira koja vrsta nakita je u pitanju. Poslanikove, sallallahu ‘alejhi ve sellem, riječi su općeg značenja: “Zlato i svila su dozvoljeni ženama ovog ummeta, a zabranjeni su muškarcima.” (Ebu Davud, poglavlje: “Odjeća”, 4057;  Nesai, poglavlje: “Ukrasi”, 8/159. – 160. i Ibn Madže, poglavlje: “Odjeća”, 3595.)

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je vidio čovjeka sa zlatnim prstenom na ruci, skinuo mu ga je, bacio na zemlju i rekao: “Neki od vas prihvataju žeravicu od vatre i stavljaju je na svoju ruku.” (Muslim, poglavlje: “Odjeća”, 2090. Hadis prenosi Ibn ‘Abbas, radijallahu anhu.)

Zaruka od zlata je kao i ostalo zlatno prstenje – obavezno je treba skinuti; a njeno skidanje nema nikakvog uticaja na brak. Griješi onaj ko vjeruje da utječe na brak. Samo korištenje zaruke je nova stvar u vjeri. Muslimani treba da ostave taj običaj, jer je u najmanju ruku pokuđen. Molim Allaha, subhanehu ve te’ala, da uputi sve muslimane i da ih sačuva svega onoga što je u suprotnosti sa čistim Šerijatom. (Šejh Ibn Baz, “Medželletud – de’ weti”, 1044.)                                                             

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE