26.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaJe li dozvoljeno pušenje nargile?

Je li dozvoljeno pušenje nargile?

Pitanje:

Je li pušenje nargile dozvoljeno i ima li pušenje nargile status pušenja duhana?

Odgovor:

Pitanje slično Vašem postavljeno je eminentnom učenjaku Ibn Bazu, rahimehullah, i on je odgovorio da je “pušenje nargile i duhana izuzetno štetno, pa to spada u zabranjena djela”. U tome se ovaj islamski učenjak pozvao na Allahove riječi: “Pitaju te šta im se dozvoljava. Reci: ‘Dozvoljavaju vam se lijepa jela…’” (El-Maida, 4); “‘…koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti…’” (El-E‘raf, 157).

I mnogi savremeni islamski učenjaci smatraju da je pušenje nargile zabranjeno. Na štetne posljedice pušenja nargile upozorila je i Svjetska zdravstvena organizacija, koja kaže da je nargila isto toliko kobna za pluća kao pušenje cigareta.

“Pušenje nargile oslobađa velike koncentracije toksične mješavine ugljenmonoksida, teških metala, kancerogenih hemijskih supstanci i nikotina u količini dovoljnoj da izazove ovisnost. Za vrijeme jedne seanse, koja traje između dvadeset i osamdeset minuta, pušač nargile može inhalirati dim koji inhalira pušač kad popuši stotinu cigareta ili više…”, kaže se u jednom izvještaju ove organizacije.

Onome ko se sustegne od zabranjenog, Allah će dati užitak u halalu i nagradit će ga lijepom nagradom. Allah je, džellešanuhu, pokrovitelj uspjeha i samo On sve zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE

Uticaj džina na čovjeka

Učenje Kur’ana mrtvima

Ispravnost snimljenog ezana