21 C
Sarajevo
PočetnaKurban i akikaDijeljenje kurbanskog mesa nemuslimanima

Dijeljenje kurbanskog mesa nemuslimanima

Pitanje:

Da li se kurbansko meso smije dijeliti nemuslimanima?

Odgovor:

Uvaženi brate u vjeri, ne postoji šerijatska zapreka da se kurbansko meso udijeli nevjerniku, pogotovo ako se radio o nevjerniku koji je rodbina, komšija, onome čije se srce želi pridobiti ili ako je siromah.

U osnovi, nama, muslimanima, dopušteno je da činimo dobročinstvo nevjernicima ako nisu u ratu protiv muslimana.

Kazao je Uzvišeni Allah: “Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični – ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu.” (El-Mumtehina, 8–9)

Jedan od dopuštenih načina dobročinstva prema nevjernicima jeste udjeljivanje kurbanskog mesa.

Govoreći o propisima kurbanskog mesa, poznati islamski enciklopedista imam Ibn Kudama, kazao je: “Dopušteno je da kurbanskim mesom nahrani nevjernika. Ovaj stav zastupali su Hasan, Ebu Sevr i učenjaci hanefijske pravne škole. Naš dokaz za spomenuti stav jeste činjenica da je to hrana koja je dopuštena muslimanu pa je isto tako dopušteno da njome nahrani nemuslimana, kao što je dopušteno da to učini nekom drugom vrstom hrane, i zato što je (udjeljivanje kurbanskog mesa) dobrovoljna sadaka pa je dopušteno da njome nahrani zimmiju ili zatočenika, kao što je to dopušteno da učini sa drugim dobrovoljnim sadakama.” (El-Mugni, 9/450)

Mnogo je fetvi (pravnih odgovora) učenjaka današnjice, kao i pravnih institucija, koji su smatrali dopuštenim udjeljivanje kurbanskog mesa nemuslimanima. Ovaj stav zastupala je Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji, a to je i stav šejha Ibn Baza, kao i stav šejha Muhammeda Saliha el-Usejmina.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE