14 C
Sarajevo
PočetnaIslamski odgojOsjeća da mu je ponestalo imana i da ibadet otežano izvršava

Osjeća da mu je ponestalo imana i da ibadet otežano izvršava

PITANJE:

Ja sam pobožna i religiozna osoba već nekoliko godina. Nekoliko zadnjih mjeseci osjećam da su iz mog razuma i srca nestali iman i ispravno htijenje. Ova situacija me dovodi u stanje patnje. Rekoh sebi da je to možda šejtanski dodir ili nešto drugo takve naravi i da će otići kada dođe mjesec ramazan. Ali, nije otišlo tako da sam noćni namaz s velikom teškoćom obavljao i trudio se da što više učim Kur'an ne obazirući se na vesvese i pritisak koji su me stalno pratili. Moje društveno, radno, porodično i vjersko stanje je krenulo nizbrdo. Čak i sada živim u patnji iz spomenutog razloga. Ne mogu da nađem iman koji mi je oduzet i počinjem osjećati da je ovo moj loš završetak i da mi se iman nikada neće vratiti i da mi je srce zapečačeno. Kad odem u džamiju na namaz, koji još redovno obavljam, osjećam da nisam poput ostalih klanjača i počnem im zavidjeti na njihovom imanu. Osjećam i neobičnu udaljenost od vjere, a ponekad ne mogu slušati Kur'an, hadise, niti kasete, osim s poteškoćom i tjeskobom. Ovakvo stanje mi zadaje poteškoće i nedoumice zato što sam svjestan toga. Želim da budem, kao što sam bio, vjernik, da volim vjeru, jer je jedino islam istina. Međutim, osjećam da ne mogu vladati svojim razumom niti srcem. Počeo sam se prisjećati svojih mnogobrojnih grijeha, koje sam zaboravio, i za koje sam uvjeren da su razlog ovakve situacije. Prisjećam ih se kao da su mi predočeni, jedan po jedan, ispred mene. I sve do sada živim u ovoj patnji, nesreći, tjeskobi i ne znam šta me je to pogodilo i šta je rješenje i lijek? Da li ću se vratiti svom imanu ili je ovo loš završetak i kazna od Allaha? Na kraju ne zaboravite dovu za mene!

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu. Brate u vjeri, neka tvoja nada u Allaha bude velika. Ne pravi šejtanu put ka sebi tako što si očajan prema Allahovoj svestranoj milosti koju je propisao Svojim robovima vjernicima. Ono što te zaokuplja u vidu misli da je to tvoj loš završetak, kakvog ga Allah ne bi želio, to je šejtanovo došaptavanje i ubacivanje ružnih misli među Allahove robove kako bi ih odvratio od Njegove vjere. Šejtan prilazi dobrom robu i došaptava mu da su mu djela propala i da ne čini djela u ime Allaha, da se pred ljudima pretvara kako bi mislili dobro o njemu. Sve su ovo šejtanska sredstva koja se ponavljaju kod Allahovih robova, posebno kod onih kojih vidi tragove ustrajnosti i ispravnosti kako bi ih u tome spriječio. Smatram da si od ovih, a ne dajem sud o nekome pored Allahovog suda.

Ti, brate, moraš povećati nadu u Allaha, da će oprostiti sve grijehe i da će prihvatiti roba koji je zatražio utočište kod Njega, zatražio Njegovu blizinu, a Allah je Milostiv, On prašta i voli.

Trebao bi povećati dobra djela, kao što su: učenje Kur'ana, udjeljivanje sadake, činjenje zikra, posjeta rodbini, itd. Slabost koja te snašla dešava se i drugima. To je prirodna stvar. Koliko li je samo ljudi bilo primjerima na koje se ugledalo, koji su imali visok cilj, da bi nakon izvjesnog vremena opao, a zatim se, zahvaljujući Allahu, ponovo vrati i popravi. Sjeti se riječi Poslanika, s.a.v.s.: “Za svako djelo treba aktivnost, a uz svaku aktivnost dođu slabost i lijenost. Ako onaj koji djeluje bude istrajan i bude težio ispravnosti, nadajte se njegovom uspjehu, a ako se na njega prstima bude upiralo (tako što bude pretjerivao u činjenju određenog djela, kako bi postao poznat po ibadetu i zuhdu) ne uzimajte ga u obzir (tj. ne računajte da je dobar jer se pretvara).” (Tirmizi, 2453; El-Albani kaže da je hasen – dobar; Sahihut-Tirmizi,1995; Komentar Tuhfetu-Ahvezi.)

Razmisli o ovom hadisu i poveži ga sa svojom situacijom i situacijama mnogo drugih ljudi. Vidjet ćeš da su njihova stanja gotovo ista. U ovom hadisu se jasno očituje da čovjek prolazi kroz etapu imanskog elana i žara, velike volje i nakane, a onda najedanput oslabi te njegov elan i želja počnu opadati, interes splasne. Kad dođe u ovu etapu mora u potpunosti nastojati obavljati propise islama i izbjegavati harame. Ako to bude činio – nadati se njegovom spasu i kontinuitetu, a ako bude činio grijehe i ostavljao dužnosti – onda je propao i postao gubitnik.

Trebaš se što više posvetiti Allahu, tražiti oprosta od Njega i moliti Ga za čvrstinu sve do smrti. Također, savjetujemo ti da se udaljiš od harama. Neka ti Allah oprosti tvoje grijehe i olakša ti stanje!

Do skorog viđenja,  es-selamu alejkum.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE