-0.1 C
Sarajevo
PočetnaUkrašavanjePropis obavljanja plastičnih operacija?

Propis obavljanja plastičnih operacija?

Pitanje:

Kakav je propis obavljanja plastičnih operacija? I kakav je propis za onoga ko to izučava?

Odgovor:

Što se tiče plastične hirurgije, postoje dvije vrste
– Operacije uklanjanja mahana i poremećaja zadobijenih u saobraćajnim nesrećama i tome slično, i u ovom slučaju nema smetnje niti zapreke izvršiti operaciju, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s., dozvolio čovjeku kojem je odsječen nos u ratu da ugradi vještački nos od zlata
– Druga vrsta su plastične operacije uljepšavanja, tj. one nisu radi uklanjanja nedostataka i poremećaja (zadobijenih u nesrećama) već radi uljepšavanja, i to je haram i nije dozvoljeno. Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: “Prokleta je žena koja čupa obrve i traži da joj se to čini; i ona koja upliće tuðu kosu u svoju i koja traži da joj se to čini; i žena koja se tetovira i ona koja traži da se tetovira.”

Dakle, ova vrsta plastične operacije ima za cilj postizanje savršene ljepote, a ne uklanjanje mahana (prouzrokovanih nesrećama i tome slično)

A što se tiče studenata kojima je nauka o plastičnim operacijama sastavni dio nastavnog plana, nema smetnje da je uče pod uvjetom da je ne primjenjuju u stanjima za koja smo rekli da su haram (tj. radi uljepšavanja i savršene ljepote). Takav student treba savjetovati druge da to ne čine, jer je to haram. A, savjet doktora ima veći utjecaj na ljude.

(Šejh Muhammed es-Salih el-Usejmin, ‘’Fetve'’, 2/833. )

Odabir i prijevod: Irfan Kasumović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE