15.4 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaStatus ploda u stomaku zaklane ovce

Status ploda u stomaku zaklane ovce

Pitanje:

Nakon što smo zaklali ovcu i otvorili je, vidjeli smo da je u stomaku imala janje. Jesmo li grješni zbog toga, i je li nam bilo dopušteno konzumirati to janjeće meso?

Odgovor:

Niste grješni zbog toga, inšallah. Kada je riječ o tom janjećem mesu, ono je također halal, jer klanje životinje ujedno je klanje onoga što je u njenom stomaku. Ebu Seid Hudri prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klanje životinje ujedno je i klanje onoga što se nalazi u njenom stomaku.” (Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madže i Hakim, preko nekoliko ashaba. Imam Tirmizi i šejh Albani ovaj hadis smatraju vjerodostojnim, a Ibn Abdulberr i Ibn Hadžer dobrim. Vidjeti: Et-Temhid, 23/76, Et-Telhisul-habir, 4/1514, i Sahihul-džamia, 1/645.)

Ovo mišljenje zastupaju: Ibn Mes'ud, Ibrahim, Šabi, Tavus, Hasan, Ata, Ebu Jusuf i Muhammed od hanefijskih učenjaka, te Malik, Šafija, Ahmed i neki drugi. (Vidjeti: El-Mebsut, 12/6, El-Muhalla, 419-420, El-Mugni, 9/319, El-Medžmu, 9/69, Medžmu'ul-fetava, 26/162, Tehzibus-sunen, 8/19-21.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE