27.7 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠerijatski stav u pogledu proslavljanja rođenja Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Šerijatski stav u pogledu proslavljanja rođenja Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Pitanje:

Da li je muslimanima dozvoljeno proslavljati rođenje Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u mesdžidima u noći 12. rebiul – evvela, kako bi ga se prisjetili?

Odgovor:

Muslimanima nije dozvoljeno proslavljati rođenje Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u noći 12. rebiul – evvela, niti u bilo kojoj drugoj noći. Nije dozvoljeno proslavljati rođenje ni nekoga drugog. Proslavljanje rođendana je nova stvar u vjeri, jer Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, za svoga života nije slavio svoj rođendan, niti je to naredio. Mi znamo da je on dostavio našu vjeru od Allaha, subhanehu ve te’ala. Njegov rođendan nisu proslavljali ni četvorica halifa poslije njega, ni ashabi, ni tabi’ini, niti iko u prvim stoljećima otkako je objavljen Kur’an. Prema tome, može se zaključiti da je to novotarija, a Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao:
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.”

U predaji od Muslima koju bilježi i Buharija stoji:
“Ko bude uradio neko djelo koje nije od naše vjere, to djelo se ne prima.”
Nema sumnje da proslava rođendana nije djelo Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nego su mevlude uveli ljudi u kasnijim stoljećima, tako da ovo djelo biva odbačeno. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, govorio je na hutbi petkom:
”A zatim, doista je najbolji govor Allahova Knjiga i najbolji put je put Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda.”
Nesai bilježi dodatak ovom hadisu u vjerodostojnoj predaji:
”…a svaka zabluda vodi u vatru.”

Dovoljno je da se umjesto proslavljanja rođenja Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nauče događaji u vezi s njegovim, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rođendanom u sklopu tema iz životopisa (sire) Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Nema potrebe za uvođenjem proslave povodom njegovog rođenja, koju nije propisao Allah, dželle šanuhu, niti Njegov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Molimo Allaha, subhanehu ve te’ala, da uputi sve muslimane na pravi put i da se zadrže na sunnetu, čuvajući se novotarija.

Šejh Ibn Baz
Fetve učenjaka dvaju harema – 45. str.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE