26.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaTumačenje snova od strane Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem

Tumačenje snova od strane Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem

Pitanje:

Da li je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tumačio ashabima njihove snove istovjetno?

Odgovor:

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, običavao je poslije sabah-namaza upitati ashabe o snovima, da ih protumači. (Buharija, str. 291/1386, i Muslim, 15/30/2275.) Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije svim ljudima tumačio njihove snove na isti način. Tako je Omeru mlijeko u snu protumačio kao znanje. (Buharija, str. 1480/7007, i Muslim, 15/134/2391.) A u drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da mlijeko u snu predstavlja fitru (islam). (Darimi, 2/107/2155. Vidjeti: Es-Silsiletud-daifa, 8/137-138.)

Ponekad Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije tumačio određene snove na klasičan način, već bi ukazao na određeni propis koji se veže za taj san. Ebu Seid Hudri usnio je da leži ispod drveta koje je učilo suru Sad, a kada je došlo do ajeta sedžde, učinilo je sedždu i molilo na sedždi: “Moj Allahu, upiši mi dobro djelo radi ove sedžde i izbriši mi loše djelo, učini me od zahvalnih robova i primi ovu sedždu od mene kao što si primio od Svoga roba Davuda.” Kada se razdanilo, Ebu Seid je otišao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i ispričao mu taj san. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ga je: “Ebu Seide, jesi li i ti učinio sedždu?” “Nisam”, odgovori on, pa mu Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Ebu Seide, bilo je preče da ti učiniš sedždu nego drvo.

Potom je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, učio suru Sad sve dok nije došao do ajeta sedžde pa je učinio sedždu i na njoj molio riječima koje je usnio Ebu Seid. (Ebu Ja‘la, 1/456/1064, i Taberani, u djelu El-Evsat, 5/173/4768. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 6/470.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE