13.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaNošenje privjesaka u obliku anđela

Nošenje privjesaka u obliku anđela

Pitanje:

Nedavno sam od prijateljice Turkinje dobila lančić s privjeskom u obliku “anđela”, pa me interesuje je li dozvoljeno da to nosim na vratu? Pitam ovo, a ne bih voljela povrijediti svoju prijateljicu.

Odgovor:

Islam je vjera ljepote i traži od svojih sljedbenika, muškaraca i žena, da se uljepšavaju, u granicama koje je Zakonodavac precizno odredio. Dozvoljeno je da se žena ukrasi u svojoj kući, ali kad pođe napolje, ne bi na sebi trebala imati ništa što privlači pažnju muškaraca. Privjesak u obliku “anđela” ne bi trebalo nositi, to je nevjernički običaj, tim prije jer oni, a ne mi muslimani, materijaliziraju meleke (anđele) i šejtane (sotone).

Mi vjerujemo da su meleki Allahova, džellešanuhu, stvorenja i da su stvoreni od svjetlosti. Zatim, i kad bismo znali kako meleki izgledaju, možda ne bi bilo dozvoljeno nositi privjesak u njihovu obliku. Čini se da smo uvelike iskušani sljeđenjem nevjernikâ: šta god oni čine, muslimani se upinju da ih ustopu prate. To nije začudno jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u pouzdanom hadisu najavio da će muslimani slijediti jevreje i kršćane, u svemu. Čak je rekao da bi se muslimani zavukli u rupu guje kad bi vidjeli da su to sljedbenici Knjige uradili.

Nadam se da nećete uvrijediti prijateljicu ako ne budete nosili privjesak koji Vam je poklonila; objasnite joj o čemu se radi. A Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE