15.4 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaOtkrivanje stidnog mjesta pred doktorima i osamljivanje sa njima

Otkrivanje stidnog mjesta pred doktorima i osamljivanje sa njima

PITANJE:

Da li je ženi dozvoljeno otkriti stidno mjesto pred doktorima i osamljivati se s njima?

ODGOVOR:

Žena je ‘avret, tj. cijelo njeno tijelo se smatra stidnim mjestom. U svakoj situaciji je izložena pogledu muškaraca, tako da ne treba dozvoliti muškarcima da je otkrivaju i liječe.

Ako ne uspije naći doktoricu, onda nema smetnje da je liječi muškarac. U tom slučaju se radi o nuždi, a poznato je da nužda ima svoja šerijatska ograničenja (tj. ne može je svako određivati i definisati). Fikhski učenjaci je definišu na sljedeći način: “Nužda ima svoje određene mjere, odnosno (granice).” Sprovođenjem ovog pravila zaključujemo da doktor smije od ženskog tijela vidjeti samo onaj dio koji liječi, a žena je obavezna pokriti pred njim ostatak tijela. Iako je cijelo ženino tijelo stidno mjesto, postoji razlika između njenih dijelova. Neki dijelovi njenog tijela su “avretun mugalleze” (strogo stidno mjesto), a neki dijelovi su na manjem stepenu. Treba imati na umu da se bolesti od kojih se žena želi liječiti razlikuju; neke su opasne i nipošto se ne smije odgađati njihovo liječenje, a neke nisu toliko opasne i može se odgoditi njihovo liječenje do dolaska mahrema. Postoji razlika među ženama u godinama; neke su stare i oronule, neke su mlade i lijepe, a neke su između njih… Osamljivanje sa ženom strankinjom u islamu nije dozvoljeno, pa makar se radilo o doktoru koji je treba liječiti prema riječima Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Neće se čovjek osamiti sa ženom (strankinjom), a da šejtan neće biti sa njima.” (Tirmizi, 2165. i Ahmed, 1/18. – 26.)

U slučaju liječenja je nužno da sa ženom bude njen muž ili neko od mahrema, a ako je to nemoguće, onda bar neka njena rodica. Ako se ne nađe niko od spomenutih osoba, a bolest bude toliko opasna da se ne može odgoditi njeno liječenje, prisustvovat će medicinska sestra, kako bi se izbjeglo zabranjeno osamljivanje. (Šejh Muhammed b. Ibrahim, “Fetava ve resail”)

ŠEJH MUHAMED B. IBRAHIM

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE