17 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeZaklinjanje nečim mimo Allaha

Zaklinjanje nečim mimo Allaha

Pitanje:

U zakletvi izviđača stoji: “Kunem se svojom čašću da ću se truditi da ispunim svoje obaveze naspram Allaha, domovine i kralja, te da ću uvijek pomagati ljude i raditi po ustavu izviđača”. Ovako se navodi u izviđačkom priručniku koji je izdalo Arapsko povjereništvo izviđača, pa me zanima kakav je propis o ovoj zakletvi?

Odgovor:

Prvo, zabranjeno je zaklinjati se nečim drugim mimo Allaha, kao ocem, vođom, ugledom, čašću i tome sličnim stvarima, zbog hadisa u kojem se navodi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko se bude zaklinjao, neka se zakune Allahom ili neka šuti.” (Muteffekun alejhi – bilježe ga Buhari i Muslim) I rekao je: “Ko se bude zaklinjao, neka se ne kune osim Allahom.” (Bilježi Nesai) A u drugom hadisu također je rekao: “Ko se zakune nečim mimo Allaha, učinio je širk.”

Drugo, muslimanu ne priliči da izjednači bilo koga sa Allahom, dž. š., primjera radi: domovinu, kralja, vođu – zaklinjući se njima na službu, nego treba da kaže: Zaklinjem se Allahom da ću se truditi da ispunim svoje obaveze samo radi Allaha Jedinoga, a zatim da ću biti od koristi svojoj domovini i muslimanima, kao i da ću raditi po programu izviđača u stvarima koje se ne suprotstavljaju Allahovom šerijatu.

Treće, obaveza je da svaki posao koji čovjek obavlja bude u skladu sa Allahovim šerijatom, i nikako mu nije dozvoljeno da se zaklinje da će raditi po zakonu države, zajednice ili skupine ljudi.

Stalna komisija za fetve, 232/1.

A uputa je od Allaha, dž. š.!

Preveo: Bekir Hodžić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE