7 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaSavjet onima koji se uljepšavaju kada izlaze napolje a u kući to...

Savjet onima koji se uljepšavaju kada izlaze napolje a u kući to isto zapostavljaju

Pitanje:

Šta savjetujete muškarcu koji se sređuje, uljepšava i miriše kada izlazi napolje, a u kući tome ne posvjećuje toliku pažnju?

Odgovor:

Pohvalno je da se muškarac uljepša svojoj supruzi kao što se ona njemu uljepšava, imajući pri tome u vidu islamsku etiku i pazeći na granice, jer se muškarac i žena razlikuju o tom pitanju. Muškarac se treba uljepšati shodno mogućnostima: lijepim izgledom, čistim tijelom, uklanjanjem dlačica sa stidnog mjesta i ispod pazuha, rezanjem noktiju, lijepom odjećom, korištenjem misvaka, lijepog mirisa i sl. Ibn Abbas, radijallahu anhu, govorio je: “Raduje me da se uljepšam supruzi kao što me raduje da se ona meni uljepša”, zatim je proučio: “I one imaju isto toliko prava koliko i obaveza…” (Ibn Džerir, u djelu Džamiul-bejan, 2/610/3765, Bejheki, 7/482, i Ibn Ebu Šejbe, 4/201-202. Prijevod značenja El-Bekare, 228.)

Imam Ebu Jusuf, poznati kadija i najprisniji Ebu Hanifin učenik, govorio je: “Kao što volim da mi se supruga uljepša, tako i ona voli da se ja njoj uljepšam.” (Vidjeti: El-Mebsut, 10/199.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE