15.4 C
Sarajevo
PočetnaJelo i pićeDa li je dozvoljeno koristiti proteine za debljanje?

Da li je dozvoljeno koristiti proteine za debljanje?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Da li je dozvoljeno koristiti proteine za debljanje? Npr. ako osoba ide u teretanu, pa ima želju da poveća kilažu od 5 do 10 kg za nekih možda mjesec dana, što može postići konzumiranjem proteina.

Odgovor:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Islam je savršena vjera koja nije za svako pitanje ponaosob dala konkretan odgovor, ali je postavila velike osnove i smjernice na osnovu kojih ljudi mogu iznalaziti odgovore na novonastala pitanja. Tako nam je islamom dozvoljeno konzumiranje svaga što postoji na Zemlji osim onoga što je Mudri Zakonodavac izuzeo. Kazao je Uzvišeni Allah: ”On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio.” (El-Bekare, 29.) Stvari koje su izuzete, u većini slučajeva, izuzete su zbog štete koja proizilazi iz njihovog konzumiranja.

Tako je islamom zabranjeno konzumiranje bilo čega što će štetiti čovjekovom zdravlju, kao što su alkohol, duhan, droga i dr. Neke stvari ova vjera zabranjuje zbog nečistoće njihovog porijekla, kao što su lešina, izmet, krv i sl.
Što se tiče proteina, oni su u većini slučajeva proizvedeni od šerijatski čistih materija, što ih čini dozvoljenim za konzumiranje. Ostaje da se vidi da li njihovo konzumiranje šteti čovjekovom zdravlju. Stoga, moj savjet vam je da se konsultirate sa povjerljivim i kompetentnim te stručnim osobama u toj oblasti.

Tako da ako vam one kažu da konzumiranje proteina ne šteti čovjekovom zdravlju, onda vam je dozvoljeno njihovo konzumiranje, ali ako vam kažu da to šteti čovjekovom zdravlju, tada trebate ostaviti njihovo konzumiranje. Treba napomenuti da to nije jedino pitanje u kojem je islam dozvoljenost ili zabranjenost odreðenih postupaka uvjetovao potvrdom kompetentnih i povjerljivih osoba u odreðenoj oblasti, što je samo pokazatelj njegove praktičnosti, savršenstva te univerzalnosti za sva vremena i podneblja.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE