-0.1 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiŽelja za samoubistvom zbog odbijanja roditelja da ga ožene

Želja za samoubistvom zbog odbijanja roditelja da ga ožene

PITANJE:

Ja sam ranije postavio Pitanje vezano za djevojku sa kojom sam se mislio oženiti, da li joj je dozvoljeno studiranje na Univerzitetu, imajući u vidu pokvarenost univerzitetske sredine. Međutim, trenutno imam jedan drugi problem. Ta djevojka, sada, ne želi da se uda za mene. Razlog tome leži u činjenici da sam ja iz jednog, a ona iz drugog mjesta. Ona smatra da njena majka neće “ni u snu” dozvoliti naš brak i da će se, u slučaju da se on dogodi, odreći svoje kćerke. Da li njena majka ima pravo da onemogući naš brak samo iz jednog minornog razloga, a to je zavičajna razlika? Od tog saznanja je prošlo dvije sedmice i trenutno, zbog čitave situacije, osjećam ogromnu tugu i veliku tjeskobu. Ne prestajem sa plačom i ništa ne jedem. Ne mogu da spavam i ponekad zaželim učiniti samoubistvo. Mom strpljenju došao je kraj i nisam u stanju da podnesem ovu situaciju. Šta da radim? Imam potrebu za nekim ko će mi pružiti ruku pomoći i vi ste jedina pouzdana strana kojoj se mogu obratiti sa zahtjevom za pomoć. Meni je, u ovoj situaciji, ona veoma potrebna. Brate, molim te da mi odgovoriš na moje Pitanje. Ja nisam u stanju da se strpim u svom bolu više od onoga što sam do sada izdržao. Biti ću vam veoma zahvalan na bilo kakvom odgovoru koji mi pošaljete. Hvala vam najljepša. Selam!

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š. Allah, dž.š., kaže: “I jedni druge ne ubijajte! Allah je, doista, prema vama milostiv. Onoga ko to nepravično i nasilno uradi- Mi ćemo u vatru baciti, to je Allahu  lahko.” (En-Nisa, 29-30.)

Jedan musliman, bez obzira pod kakvim  psihičkim pritiskom ili žestokom tugom bio, ne smije, ni jednog trenutka, razmišljati o samoubistvu, pošto je svjestan i zna da je kazna za taj čin vatra i bolna kazna. Allahov Poslanik, s.a.v.s. je rekao: “Ko se strovali sa neke litice i tako okonča svoj život, vječno, trajno i zauvijek će se strovaljivati u džehennemsku vatru. Ko bude popio otrov, pa na taj način izvrši samoubistvo, vječno, trajno i zauvijek će u džehennemu piti otrov iz svoje ruke. Ko učini samoubistvo metalnim predmetom, vječno, trajno i zauvijek će u džehennemu svojom rukom probadati svoj stomak.” (Buhari u Sahihu, hadis br. 5778.)

Svjesno gladovanje čovjeka, na taj način što apstinira od konzumiranja hrane, koje dovede do nastupanja smrti, jedan je vid namjernog samoubistva. Kako se jedan musliman koji vjeruje u Allaha, dž.š., i Sudnji dan može osmjeliti da pređe sa dunjalučke patnje na ahiretsku koja je žešća, gora i duža od nje? Pametna i razumna osoba nikada neće tako postupiti. Zatim, zbog čega će počiniti samoubojstvo i taj čin? Da li zbog žene koja se može zamjeniti ženidbom druge žene, a drugih žena sem nje je mnogo. Isto tako, situacija se može iznenada izmijeniti, pa da  oni promjene svoje mišljenje nakon perioda odbijanja, te da pristanu na njenu udaju za tebe. Kada bi u svom mjestu potražio fakultet ili školu samo za žene, možda bi pronašao mjesto gdje će se upisati tvoja supruga i na taj način će se riješiti dio problema. Kako god bilo, morat ćeš se strpiti i potražiti utočište kod Uzvišenog Allaha, dž.š.

Allah, dž.š., kaže: “A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbit će ga odakle se i ne nada.” (Et-Talak, 2-3.)

U drugom ajetu se kaže: “Allah će, sigurno, poslije tegobe, slast dati.” (Et-Talak, 7.)

Upućujemo te na knjigu Iladžu-l-humum (Lijek i sredstvo protiv briga) objavljenu na našoj stranici u dijelu za knjige. Nadamo se da ćeš primijeniti nešto od navedenog u knjizi što će ti smiriti dušu i vratiti joj sigurnost. Molimo Allaha, dž.š., da ti otkloni brigu i vrati raspoloženje. Neka je salavat i selam na Allahovog poslanika Muhammeda, s.a.v.s. njegovu porodicu i ashabe.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE