13 C
Sarajevo
PočetnaBrakMoguća rješenja prije razvoda braka

Moguća rješenja prije razvoda braka

PITANJE:

Islam je razvod braka ostavio kao posljednje rješenje bračnih problema. Koja su to moguća rješenja prije samog razvoda braka?

ODGOVOR:

Allah, dželle šanuhu, je propisao popravljanje odnosa, pomirenje među bračnim drugovima i poduzimanje svih mjera koje bi ih mogle sjediniti i otkloniti opasnost razvoda braka. Od metoda je savjetovanje, razdvajanje u postelji i lagahno udaranje, ukoliko savjetovanje i razdvajanje u postelji ne budu od koristi. Dokaz za to su Allahove, dželle šanuhu, riječi: ”A one čije se neposlušnosti pribojavate vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i blago udarite, pa kada vam postanu poslušne, onda protiv njih ništa ne poduzimajte.” (En – Nisa’, 34.)

Od tih metoda je i slanje jednog pomiritelja iz njegove i jednog iz njene porodice u slučaju razdora, kako bi se pomirili. Uzvišeni Allah kaže: ”Ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove i jednog pomiritelja iz njene porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten.” (En – Nisa’, 35.)

Ukoliko ove metode ne budu od koristi, pomirenje među njima ne ustupi i razdor se nastavi, tada Uzvišeni Allah muškarcu propisuje razvod, ako je povod od njega, a ženi nadoknadu u imetku ako je povod od nje, ako muž neće da je bez nadoknade razvede ili ako postoji mržnja prema mužu. Dokaz za ovo su Allahove, dželle šanuhu, riječi: ”Puštanje može biti dvaput, pa ih, ili velikodušno zadržati ili im na lijep način razvod dati. A vama nije dopušeno da uzimate bilo šta od onoga što ste im darovali, osim ako se njih dvoje boje da Allahove propise neće izvršavati, a ako se boje da Allahove propise neće izvršavati onda im nije grijeh da se ona otkupi.” (El – Bekare, 229.)

Razvod braka na lijep način je bolji od razdora, razilaženja i nepostizanja ciljeva braka zbog kojih je propisan. Zato Uzvišeni Allah kaže: ”A ako se njih dvoje ipak rastave, Allah će ih iz obilja Svoga neovisnim učiniti, Allah je neizmjerno dobar i Mudar je.” (En – Nisa’, 130.)

Prenosi se u vjerodostojnom hadisu da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, naredio Sabitu b. Kajsu, jednom od ensarija, da prihvati bašču koju je poklonio svojoj ženi kao vjenčani dar i da je razvede, nakon što ona više nije mogla da živi sa njim. Prema njemu nije osjećala ljubav. Razveli su se nakon što joj je dozvoljeno, da mu vrati bašču. (Buharija, Sahih, 5273.  Šejh Ibn Baz, “Medželletud – de’weti”, 1318.)

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE