21 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiDa li ću i ja daidže i amidže svojih roditelja nazivati tim...

Da li ću i ja daidže i amidže svojih roditelja nazivati tim nadimkom?

Pitanje:

Kako je ispravno da ja zovem dajdžu od svoje majke? Da li je on i meni automatski daidža ili ga mogu zvati po imenu? Isto vrijedi i za amidžu, a tako i sa očeve strane.

Odgovor:

Ispravno je daidžu ili amidžu roditelja nazivati tim nadimkom, jer oni su daidža ili amidža i djeci. Dijete je dio svojih roditelja, kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: „Fatima je dio mene, pa ko nju naljuti i mene je naljutio.“ (Buharija, br. 3714) To potvrđuje i činjenica da je daidža ili amidža roditelja mahrem kao i vlastiti daidža ili amidža. Isto tako, upotrebom tog naziva rodbina se zbližava i jača veza među njima, a čuvanje rodbinske veze je šerijatska obaveza.

Ukoliko dotični voli da mu se obraća tim nadimkom, onda je to još jedan razlog da se uistinu tako i zove, jer je pohvalno nazivati ljude njima najdražim nazivima. Spominje se od Omera, radijallahu anhu, da je rekao: „Doista je od onog što čisti ljubav tvog brata prema tebi: da mu prvi nazoveš selam kada ga sretneš, da ga zoveš njemu najdražim imenom i da mu napraviš mjesto da sjedne.“ (El-Adabuš-šeri'jje, Ibnu Muflih, 3/452). Ako mu, pak, nije drago da se zove tim nadimkom zvat će se samo po imenu. Uzvišeni Allah najbolje zna.

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE