22 C
Sarajevo
PočetnaNamazO naklanjavanju i prispijevanju u džemat?

O naklanjavanju i prispijevanju u džemat?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Želim saznati nešto više o naklanjavanju ili prispijevanju na namaz u džematu. Naprimjer, ako čovjek dođe na namaz, a imam je već započeo sa klanjanjem, da li će na kraju namaza naklanjati četvrti ili prvi rekat?

Odgovor:

Na početku odgovora treba spomenuti da je mnogo klanjača koji imaju nedoumicu u pogledu pitanja naklanjavanja namaza, do te mjere da se često dešava da čovjek vidi osobu koja je zakasnila na namaz – nekoliko rekata, da predaje selam zajedno sa imamom i ne naklanjava ono što je propustio, a glavni razlog tome je njegovo neznanje – kako da to učini.

U pogledu vašeg pitanja islamski učenjaci imaju oprečne stavove, jedan broj učenjaka smatrao je da osoba koja zakasni na namaz, treba klanjati ono što klanja imam (npr: ako imam klanja treći rekat, to je i njegov treći rekat), a kada bude naklanjavala, naklanjavat će ono što je propustila – prvi dio namaza.

Drugi su, pak, smatrali da čovjek koji zakasni i priključi se džematu, za njega je to početak namaza, pa kada bude naklanjavao, on će naklanjati – upotpuniti onoliko rekata na koliko je zakasnio. Po mišljenju ovih učenjaka, čovjek koji je zakasnio, kada stupi u namaz, počinje svoj namaz ispočetka, pa kada imam preda selam, on će ustati i naklanjati ono što je propustio, ali je to zadnji dio njegovog namaza.

Ja lično smatram da je drugo mišljenje prioritetnije, iako je i prvo mišljenje jako i ne treba negirati onima koji ga odaberu, zbog toga što svako od ova dva mišljenja imaju jake i validne dokaze.

Razlog razilaženja učenjaka u pogledu ovog pitanja je raznovrsnost rivajeta jednog te istog hadisa. Kazao je Allahov Poslanik: ”Kada bude proučen ikamet za namaz, ne dolazite na namaz trčeći, već dolazite hodeći smireno. Ono što na što stignete od namaza, klanjajte, a ono što ste propustili – upotpunite.” (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre) U nekim predajama ovog hadisa kazano je: ”Ono na što stignete od namaza, klanjajte, a ono što ste propustili – nadoknadite.”

Oni koji su dali prednost prvom rivajetu, rekli su da čovjek koji naklanjava namaz, to je zadnji dio njegovog namaza, a kada se priključivao namazu, to je bio njegov početak namaza, zbog riječi Allahovog Poslanika: ”…ono što ste propustili – upotpunite”.

Oni koji su dali prednost drugom rivajetu, smatrali su da onaj koji naklanjava, ono što je propustio je početak namaza, shodno riječima Poslanika: ”…ono što ste propustili – nadoknadite”.
Zašto smo preferirali ovo mišljenje?

Iz razloga što je u rivajetu spomenuta riječ ”nadoknadite” dvosmislena i može značiti naklanjavanje i upotpunjavanje, dok se riječ ”upotpunite” ne može shvatiti drugačije osim da je ono što čovjek naklanjava – upotpunjavanje namaza, što znači da je ono što je klanjao bio početak namaza. Zato smo smatrali da je ovaj rivajet – pošto je nedvosmislen, pojašnjenje drugog rivajeta koji je dvosmislen.
A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE