17 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiIma li direktor medrese pravo da me natjera na brijanje brade?

Ima li direktor medrese pravo da me natjera na brijanje brade?

Pitanje:

Selam alejkum! Je li ispravno da nas direktor medrese tjera da brijemo bradu iako je to sunnet Božijeg Poslanika? I šta da uradim u takvoj situaciji? Hvala unaprijed!

Odgovor: 

Uvaženi i cijenjeni brate u islamu, treba da znaš da je brijanje brade strogo zabranjen čin u islamu. Imam Ibn Hazm, rahimehullahu, na osnovu vjerodostojnih argumenata, navodi konsenzus – jednoglasan stav islamskih učenjaka (što svakako na prvom mjestu obuhvata učenjake hanefijske pravne škole) da je haram – strogo zabranjeno brijanje brade i smatra to unakažavanjem ljudskog tijela.

Ako pogledamo u hadise Allahovog Poslanika, vidjet ćemo da postoje toliko jasni hadisi, zabilježeni čak u Buhariji i Muslimu, u kojima Allahov Poslanik naređuje muslimanima puštanje brade.

Kazao je Allahov Poslanik: “Razlikujte se od mnogobožaca, puštajte brade i potkraćujte brkove.” (Buharija i Muslim od Ibn Omera, r.a.) Osnova u vjeri jeste da se svaka stvar koja je spomenuta u imperativu – naredbenoj formi, smatra vadžibom – obavezom, osim ako postoji drugi argument koji tu naredbu “ublažava” i spušta na nivo pohvalne, mustehab stvari, što sa puštanjem brade nije slučaj.

S druge strane, ne postoji niti jedan vjerodostojan hadis u kojem je zabilježeno da je Allahov Poslanik skratio bradu, a da ne govorimo kako ne postoji dokaz koji ukazuje na to da je brijao bradu.

Na osnovu spomenutog, vaš direktor ne samo da nema pravo da vam naređuje brijanje brade, već je njegova obaveza da vam savjetuje da puštate brade, kako biste na taj način praktično pokazivali da slijedite praksu Muhammeda s.a.v.s. i uz to bili uzor ostalim muslimanima našeg podneblja u pogledu prakticiranja tog vadžiba, koji je, nažalost, toliko odbačen od mnogih muslimana našeg podneblja, da i oni sa najvećim diplomama i islamskim akademskim zvanjima među njima ne praktikuju ovaj sunnet. Posebno je žalosno što se takvo postupanje naređuje u medresi, koja se smatra institucijom za podučavanje i odgajanje kadrova koji će sutra ljudima tumačiti vjeru i nositi bajrak islama, a uglavnom se toleriše i sasvim normalno dopušta u ostalim svjetovnim školama, pa čak i u onim na čijem čelu su nemuslimani, kao osnovno pravo svakog čovjeka da izgleda kako želi, a naročito ako znamo da je to stvar naređena našom vjerom.

Ako su islamski učenjaci toliko oštro osudili ismijavanje brade, kazavši da se smatra otpadnikom od vjere onaj ko se svjesno ismijava sa bradom, otuda je sasvim jasno da je naređivanje brijanja brade na tom stepenu!

Šejh Ebu Fejd ibn es-Siddik konstantira: “Ismijavanje sa bradom je djelo kufra, koje čovjeka izvodi iz vjere (čini ga otpadnikom). Sa ovim su se složili svi islamski učenjaci, jer je to ismijavanje sa onim što je naredio islam.”

Ako na sve to, nakon što smo spomenuli da je to suprotstavljanje jasnim propisima, pridodamo činjenicu da je brijanje brade strogo zabranjeno u knjigama hanefijskog mezheba, a koji se smatra pravnim mezhebom po kojem djeluje Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, sasvim je jasno koliko je to (ne)djelo daleko od istine i sevapa.

Šta uraditi? Odgovor ćemo naći u riječima Allahovog Poslanika, alejhis-selam: “Nema pokornosti stvorenjima u nepokornosti Stvoritelju – Allahu; pokornost je u dobročinstvu.” (Ebu Davud, br. 2625, od Alije, r.a., vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Ovaj hadis je veliki temelj u poglavlju pokornosti stvorenjima. Pokornost stvorenjima je u granicama dozvoljenih stvari, nikako u onome što je zabranjeno vjerom. To znači da vama ni u kojem pogledu nije dozvoljeno da brijete bradu, bez obzira tražio to od vas neko ili ne, pa makar to bio i direktor medrese.

Ustrajte u prakticiranju sunneta Allahovog miljenika, pa makar i po bilo koju cijenu, a znajte da vas Allah neće ostaviti na cjedilu nakon što radi Njega ostavite određenu stvar. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne je prilike nekog beduina uzeo za ruku, pa mu je između ostalog rekao i sljedeće: ”Uistinu nećeš ništa radi Allaha ostaviti a da ti Allah ono što si ostavio neće zamijeniti nečim što je bolje i vrednije od toga.’’ (Bilježi ga Ahmed u Musnedu)

Isto tako, kazao je Uzvišeni Allah: “Onaj ko se Allaha bude bojao, On će mu podariti izlaz iz svake situacije.”

Savjetujem vam da se potrudite i da svoje pitanje o ovom problemu proslijedite na adresu viših nadležnih organa IZ-a za koje smo uvjereni da uz Allahovu pomoć neće dijeliti mišljenje vašeg direktora.

A Uzvišeni Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE