16.6 C
Sarajevo
PočetnaZekat i sadakaŠta sve spada u trajnu sadaku?

Šta sve spada u trajnu sadaku?

Pitanje:

Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! ”Kad umre sin Ademov, prekida mu se djelo, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se koriste ljudi i dobro dijete koje se moli za njega.” (Muslim) Šta sve spada u trajnu sadaku? Što se tiče ”znanja kojim se koriste ljudi”, je li to npr. neko naučno djelo koje čovjek svojim trudom napiše ili neka poučna knjiga ili u to spadaju i npr. poučne knjige drugih autora koje poklonimo biblioteci ili možda osnujemo vlastitu biblioteku? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Imam En-Nevevi, rhm., kaže: ”Ulema ovaj hadis komentariše na sljedeći način: Djela kao i sevapi od učinjenih djela, od strane umrle osobe, prestaju teći nakon njene smrti izuzev u tri slučaja – zbog toga što je u sva tri slučaja umrla osoba njihov glavni razlog! Dijete je plod njegova truda, a isti je slučaj i sa znanjem koje je umrla osoba ostavila iza sebe bilo da je u pitanju usmena poduka drugih (el-ta'alim) ili pismena poduka drugih (el-tasnif), a isti je slučaj i sa ostavljenom trajnom sadakom poput vakufa itd.” (Pogledaj: Šerhul-Nevevi ‘alel-Muslim, 11/85.)

Dakle, što se lično mene tiče, u značenja ovog hadisa će spadati i knjiga ili biblioteka koju čovjek ostavi za sobom na korištenje drugima pa makar ih i ne pisao on lično svojom rukom, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Sead Jasavić, prof. fikha

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE