25.5 C
Sarajevo
PočetnaNamazValidnost potiranje lica rukama nakon proučene dove?

Validnost potiranje lica rukama nakon proučene dove?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Da li je potiranje rukama po licu nakon proučene dove sunnet Poslanika, s.a.v.s.? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Potiranje lica nakon dove nije propisano u islamu. Do nas je došao veliki broj predaja o tome kako je Allahov Poslanik, alejhis-selam, dovio svome Gospodaru, ali se ne spominje da je nakon dove potirao svoje lice.
Oni koji kažu da se treba potirati lice nakon dove za dokaz uzimaju hadise koji nisu validni, i koji ne pojačavaju jedni druge.

O potiranju lica nakon dove islamski učenjaci su rekli sljedeće:

Šejhul-Islam Ibn Tejmijje rekao je: ”Što se tiče podizanja ruku prilikom dove, o tome postoji veliki broj sahih hadisa, dok za potiranje lica nakon dove postoji jedan ili dva hadisa, koji se ne mogu uzeti kao dokaz.” (Medžmu'ul-fetava, 22/519)

Kaže El-Iz b. Abdu-Selam: ”Potiranje lica nakon dove može raditi samo neznalica.” ( Fetava El-Iz b. Abdu-Selam, str. 47.)

Kako nije dozvoljeno potiranje lica, tako isto nije dozvoljeno potirati ostale dijelove tijela nakon dove. Upitan je šejh Muhamed Salih el-Usejmin o potiranju lica nakon dove, pa je rekao: ”Potiranje lica nakon dove nije sunnet Allahovog Poslanika, alejhis-selam. Poznato je da je Allahov Poslanik, alejhis-selam, dizao ruke na hutbi prilikom džume i kada bi molio Allaha za kišu, ali se ne prenosi da je nakon dove potirao svoje lice.”
(Medžmu'ul-fetava Ibn Usejmin, 14/ pitanje 781.)

Odgovorio: Sadik Turković, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE