-0.1 C
Sarajevo
PočetnaBrakDa li je muslimanu dopušteno da se oženi djevojkom druge vjeroispovijesti, kršćankom...

Da li je muslimanu dopušteno da se oženi djevojkom druge vjeroispovijesti, kršćankom i židovkom?

Pitanje:

Da li je muslimanu dopušteno da se oženi djevojkom druge vjeroispovijesti, kršćankom i židovkom? U našem džematu u vezi s tim vladaju oprečna mišljenja. Radovalo bi me da nam ovo pitanje objasnite. Allah vas nagradio!

Odgovor:

Obaveza je vjerniku da se oženi vjernicom. U tome je smislu Resulullahov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis koji su zabilježili Buharija i Muslim: “Ženu udaju četiri stvari: imetak, ljepota, porijeklo i vjera, a ti odaberi vjernicu, Allah ti dao dobro!” Dakle, vjera je najvrednije kod žene. Međutim, u šerijatu postoji olakšica kada je riječ o ženjenju sljedbenicama Knjige. Svevišnji je rekao: “…i čestite vjernice su vam dopuštene, i čestite kćeri onih kojima je data Knjiga prije vas…” (El-Maide, 5.)

Ajet jasno ukazuje da je muslimanu dopušteno da se oženi kitabijkom, ali samo onom čestitom i kreposnom; o tome islamski učenjaci ne raspravljaju baš mnogo. Prema ajetu, nije se dopušteno oženiti nemoralnom, pokvarenom i nevaljalom kitabijkom. Ipak, musliman koji se oženi kreposnom nevjernicom neće se moći sačuvati grijeha, ne zbog ženidbe, već zbog njenih posljedica. Dovoljno je to što će njegovu djecu odgajati prokleta žena koja ne vjeruje u Svevišnjeg Allaha, već Mu sina pripisuje, koja ne vjeruje u Resulullahovo, sallallahu alejhi ve sellem, poslanstvo, i čiji je kraj – Vatra.

Dalje, kako živjeti sa ženom koja drugima pokazuje svoje ukrase? Kako ostati ljubomoran? Kako sačuvati taj sastavni dio imana? U našem čudnom vremenu, kada su iskušenja i smutnje sve preplavile, čovjek često ne nalazi zajedničku riječ s vjernicom, kako će je onda naći s nevjernicom?! Kako vjerovati ženi koja je iznevjerila Svemogućeg Allaha i prekršila obećanje koje je dala kada je priznala da je On, dželle šanuhu, njen Gospodar?! Nije pohvalno ženiti nevjernice, a zapostavljati vjernice, koje su se pokorile Svevišnjem Allahu, zbog čega trpe razne torture od svojih roditelja ili bližnjih, koje čekaju da dođe vjernik i da ih spasi brojnih muka na koje nailaze, a momci idu za krstašicama, nema snage ni moći osim u Allaha Svemogućeg! Onaj ko vodi računa o spomenutim stvarima, neće ni poželjeti oženiti se nevjernicom, osim u prijekoj potrebi, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE