7 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako postupiti kada se ne poznaje pravac kible

Kako postupiti kada se ne poznaje pravac kible

Pitanje:

Moji prijatelji i ja izašli smo u prirodu i udaljili se od mjesta boravka. Kada smo htjeli klanjati podne-namaz, nismo se mogli dogovoriti u vezi s pravcem kible: svako je tvrdio da je kibla u drugom pravcu. Kako u ovakvim prilikama postupiti? Može li se u ovom slučaju pravac kible odrediti bacanjem kocke ili izvlačenjem?

Odgovor:

Musliman mora prije namaza odrediti pravac kible: prvo će pitati, a ako nema nikoga u blizini, tada će njen pravac odrediti pomoćnim sredstvima. Kada je riječ o vašem slučaju, svako je bio uvjeren u jedan pravac, i bili ste dužni klanjati ponaosob, ne u džematu. Nijednom od vas nije bilo validno klanjati okrećući se na stranu koja, po njegovom mišljenju, nije pravac kible. Ako se nakon završenog namaza uspostavi ili ne uspostavi pravi smjer, namaz svih je ispravan i niko ga neće ponoviti.

Kada je riječ o bacanju kocke (kur’un), tome se pribjegava samo u slučaju kada se radi o istovjetnim pravima ili situaciji u kojoj je ispravno postupiti na više načina. Kada je riječ o okretanju prema kibli, ispravno je okrenuti se samo u jednom pravcu, i princip bacanja kocke ne dolazi u obzir, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE