13 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjePripadnost određenom mezhebu

Pripadnost određenom mezhebu

Pitanje:

Često me neka braća pitaju o mezhebu, da li sam hanbelija, šafija…, a ja, ustvari, nemam pojma o tome i dovoljno mi je da sam musliman. Ako ne razumijem nešto iz vjere pitam učenjake. Želio bih vaše uputstvo o ovom pitanju.

Odgovor:

Dovoljno je da si musliman koji slijedi šerijat, a što se tiče hanbelijskog ili šafijskog mezheba, nisi ih se dužan pridržavati. Međutim, ovi učenjaci su bili cijenjeni i poznati u ummetu, njihova su mišljenja bilježena i imaju svoje sljedbenike. Njihovi mezhebi su priznati, a oni su složni u akaidskim pitanjima. Također, imaju približne stavove u fikhskim pitanjima, ali ponekad neki od njih nije mogao doći do dokaza pa je donosio rješenje na osnovu svoga mišljenja. Nisu obavezivali druge da se drže njihovih riječi, ali se većina sljedbenika fanatično držala njihovih mišljenja, makar ona bila u suprotnosti sa dokazom, čak su ajete i hadise netačno tumačili kako bi se slagali sa njihovim mišljenjima.

Prema tome, savjetujemo one koje nisu u stanju sami shvatiti šerijatske propise da se drže islama, te da se u rješavanju težih pitanja obraćaju priznatoj ulemi i da koriste djela učenjaka koji su poznati po radu za islam i muslimane. Allah najbolje zna!

(Ibn Džibrin, El-Lu’luul-mekin min fetava Ibn Džibrin, str. 30)

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 170

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE