22 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz u potkošulji koja nije previše otvorena?

Namaz u potkošulji koja nije previše otvorena?

Pitanje:

Da li se može klanjati u potkošulji koja nije previše otvorena? Inače, u kojoj odjeći muškarac može klanjati?

Odgovor:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji prenose imami El-Buhari i Muslim, kaže: ”Neka niko od vas ne klanja u jednoj haljinci, a da na svome ramenu nema ništa (prebačeno).“

”Aatiq” u šerijatskoj terminologiji označava prostor ramena izmeðu pleća i vrata. Stoga, potkošulja, ukoliko u cijelosti ne pokriva ramena i pleća, ne zadovoljava opis izrečen u spomenutom hadisu.

Svi učenjaci slažu se da je propisano pokriti ramena prilikom obavljanja namaza. Imam Ahmed smatra da je obaveza barem jedno rame pokriti, i to samo u farz-namazu, te to postavlja kao uvjet ispravnosti namaza. Većina učenjaka, a i ostala trojica imama, smatraju da pokrivanje ramena nije stroga obaveza, već da je obaveza pokriti ono što se smatra avretom za muškarca u namazu, a ramena nisu avret. Znači, ostali ove riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, razumijevaju u smislu pokuðenosti, a ne u smislu stroge zabrane.

Minimum koji muškarac dok je u namazu mora pokriti jeste od iznad pupka do ispod koljena.

Na osnovu rečenog zaključujemo da je obavljanje namaza bez pokrivenih pleća i ramena mekruh (pokuðeno), ali da se ne dovodi u pitanje ispravnost namaza. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Emir Demir

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE