25.5 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaObloge od alkohola

Obloge od alkohola

Pitanje:

Imam čestu upalu krajnika i otečene spoljašnje žlijezde. Travar mi je preporučio stavljanje obloga od meda, bibera i alkohola. Da li je to dopušteno? Također, da li je u puštanju krvi (hidžami) lijek, i može li se dijete liječiti učenjem Kur’ana?

Odgovor:

Imam Muslim zabilježio je predanje u kojem stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o alkoholu kao lijeku, pa je odgovorio: “Alkohol nije lijek, već je bolest.” Ovaj je hadis, nesumnjivo, vjerodostojan, i jasno ukazuje da alkohol nije lijek, već da ima suprotno dejstvo. Obaveza liječnika muslimana jeste poznavanje dopuštenog i zabranjenog načina liječenja, da ne bi nesvjesno umjesto lijeka ljudima propisivali otrov. Ali, neki su pravnici ipak dopustili liječenje alkoholom pod uvjetom da ne postoji drugi, dopušteni lijek za određenu bolest, i da stručna osoba garantira ili da kod nje preovladava mišljenje da će, uz Allahovu, dželle šanuhu, pomoć, doći do poboljšanja.

Predlažem vam da konsultirate druge travare i liječnike, naravno ako možete, možda će Allah dati bolji lijek od tih obloga. Prije liječenja svakako iskreno molite Allaha, dželle šanuhu, za ozdravljenje. Hidžama, puštanje krvi i učenje Kur’ana djetetu imaju veliku ulogu u liječenju. Molim Svemogućeg Allaha da nas zaštiti od svakoga zla, amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE