17 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaObaveza kupanja nakon džunupluka

Obaveza kupanja nakon džunupluka

Pitanje:

Da li je moja supruga dužna okupati se (zbog džunupluka) u slučaju da prilikom intimnog odnosa moj spolni organ uđe u njen, ali bez ejakulacije? Da li se ona obavezna okupati zbog džunupluka u slučaju da je ugradila spiralu ili je dovoljno samo da se izvrši obično kupanje, a ne ono koje se vrši zbog džunupluka?

Odgovor:

Da, ona je dužna izvršiti vjersko kupanje (gusul), pa makar došlo do malog ulaska muškog u ženski spolni organ. To se temelji na hadisu: “Kada muž zauzme položaj između ženina četiri ekstremiteta i dotaknu se spolni organi, kupanje postaje obaveza, pa makar se i ne desila ejakulacija”, kao i u hadisu: “Kada se spoje (tj. uđe jedan u drugi) dva spolna organa, kupanje je obavezno.”

Žena je, također, obavezna izvršiti vjersko kupanje i u slučaju da je ugradila spiralu u maternicu i u slučaju da mužev spolni organ uđe u ženin, pa makar i ne došlo do ejakulacije, a ona se češće dešava. U slučaju da se radi samo o dodiru, bez ulaska muškog u ženski spolni organ, dovoljno je samo uzeti abdest.

Šejh Ibn Džibrin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE