17 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiNeudovoljavanje zahtjevu zbog zauzetosti

Neudovoljavanje zahtjevu zbog zauzetosti

Pitanje:

Kada ponekad zatražim svoja prava kod muža on se rasrdi na mene jer je zauzet svojim poslom. Jesam li dužna tražiti halala od njega jer me grize savjest što sam ga rasrdila, i da li on ima pravo da ne udovolji mom zahtjevu ako je zauzet?

Odgovor:

Jedan od primarnih i najtežih zadataka obveznika nesumnjivo je dati svakom njegovo pravo. Imam Buharija zabilježio je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tvoj Gospodar kod tebe ima Svoje pravo, tvoje tijelo ima pravo, tvoja porodica ima pravo, i zato svakome daj njegovo pravo.” U drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Allah je dao svakome njegovo pravo.” (Tirmizi, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

Vaš suprug je dužan dati vam prava koja imate i njegova zauzetost poslovima koji nisu nužni nije opravdanje. Vi možete tražiti svoja prava i vaš suprug je dužan ispuniti ih.

Međutim, ako znate da je neophodno da radi mnogo, te nije u stanju ispuniti neke svoje obaveze prema obitelji, a sve to u cilju izdržavanja porodice i pribavljanja neophodne opskrbe, tada ste dužni strpjeti se, jer njegova česta zauzetost jeste s validnim razlogom, u protivnom egzistencija cijele porodice dolazi u pitanje. U tom slučaju bolje se odreći nekih prava i ne tražiti ih, nego se naknadno izvinjavati. Trebate imati na umu da se vaš suprug odrekao mnogih prava koja mu pripadaju iz razloga da vi i vaša djeca ugodno živite, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE