25.5 C
Sarajevo
PočetnaNamazMogu li se propušteni namazi naklanjati

Mogu li se propušteni namazi naklanjati

Pitanje:

Mogu li se propušteni namazi naklanjati? Kada žena odluči obući hidžab, mora li prethodno proučiti kakvu suru ili dovu? Da li je pokrivenoj djevojci zabranjeno prilikom svadbe obući vjenčanicu, a skinuti hidžab?

Odgovor:

Po mišljenju izrazite većine islamskih učenjaka, propušteni farz-namazi moraju se naklanjati, na osnovu Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Allahov je dug preči da se izmiri.” (Buharija i Muslim.)

Međutim, imam El-Berbehari, Ibn Betta, El-Dževzedžani, šejhul-islam Ibn Tejmijje i neki šafijski pravnici, navode skupinu argumenata koji ukazuju da se propušteni namazi ne trebaju naklanjavati niti će biti primljeni, jer je počinjeni grijeh ostavljanjem namaza veći i nije ga moguće popraviti pukim naklanjavanjem. (Vidjeti: El-Muhalla, 2/235-244, Medžmu'ul-fetava, 22/40, Fethul-Bari, 5/133-135, od Ibn Redžeba, i Sahihu fikhis-sunne, 1/258-259.)

Međutim, zbog čega ljudi uopće propuštaju namaze?! Ako čovjek izostavi neki namaz iz vjerski opravdanog razloga: ludilo, san iz kojeg se čovjek nije mogao probuditi i pored poduzetih uzroka za buđenje, zaborav, tada je namaz valjan, makar ga klanjao u drugom namaskom vremenu. Ali izostavljanje namaza iz neopravdanog razloga veoma je opasna stvar, i nakon širka i kufra ne postoji veći grijeh od izostavljanja namaza ili klanjanja nakon isteka namaskog vremena. Mnogi islamski pravnici ne prave razliku između čovjeka koji u potpunosti ostavi namaz i onoga koji ga klanja po isteku vremena. Onoga ko klanja po isteku namaskog vremena neki učenjaci čak smatraju otpadnikom od vjere.

Kada djevojka postane punoljetna obavezna je pokriti se i tom prilikom neće proučiti posebnu dovu, niti će taj čin zanijjetiti: samim pokrivanjem ispunjava obavezu hidžaba.

Mlada može obući vjenčanicu, a skinuti hidžab kada se ispune tri uvjeta: prvo, da time ne oponaša nevjernice (tj. da vjenčanica ne bude tipična za nevjernice); drugo, da ne bude mnogo strukirana, prozirna ili kratka kako svoje ukrase ne bi pokazala pred prisutnim ženama (dopušteno je pokazati dijelove tijela koji se peru pri abdestu, ili malo više od toga); i, treće, da se u takvoj vjenčanici pojavi isključivo pred ženama ili muškarcima koji su joj mahremi, ne pred punoljetnim strancima. Ovo je zato jer je miješanje muškaraca i žena zabranjeno uvijek, svejedno radilo se o svadbi ili drugim prilikama, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE