22 C
Sarajevo
PočetnaNamazŠejtansko došaptavanje i kupanje od onanisanja

Šejtansko došaptavanje i kupanje od onanisanja

Pitanje:

Potrebna mi je pomoć. Imam 20 godina i u posljednje vrijeme počeo sam redovno ići u džamiju i klanjati, u svakom slučaju sam se više posvetio vjeri nego što sam to prije radio, a šta sam prije radio bolje da ne pišem. Međutim, tu ima i jedan problem. Kad god počnem klanjati, uvijek mi se u glavi vrte one psovke što sam prije izgovarao i ružne stvari koje sam radio, i to baš uvijek kad klanjam, i sve se bojim da mi Bog neće namaz primiti, i ponekad mi dođe da prestanem i vratim se na staro, ali svjesno znam da je to pokušaj šejtana da me odvrati od namaza i vjere, pokušavam, trudim se, ali imam osjećaj da mi baš i ne ide, ponekad pomislim da ću poludjeti. U mjestu gdje živim nema mnogo mojih vršnjaka koji su nešto posebno okrenuti vjeri i nemam s kim da pričam o ovome. Da li postoji neka dova da je učim kad mi dođe teško? Svaki savjet je dobrodošao. Unaprijed vam se zahvaljujem i koristim priliku da vam pohvalim sajt, odličan je, samo nastavite tako. I još jedno pitanje vezano za onanisanje. Znam da je to zabranjeno u islamu i trudim se da to što manje radim i da prestanem sa tim (prestati odjednom prosto je nemoguće barem meni), nego me zanima da li će mi važiti namaz ako sam se prethodno samozadovoljavao ili se moram okupati poslije toga? Još jednom, veliko hvala!

Odgovor:

Uvaženi brate u islamu, ti si već u svome pitanju spomenuo odgovor na prvi dio pitanja. Nema sumnje da je to od šejtana i on je taj koji ti baš tada došaptava sve spomenute stvari, samo kako bi se rastužio i kako bi se vratio starim stopama.
Ne postoje neke posebne dove, već standardne dove, ili euza i bismilla koje se uče na početku namaza. Na početku kiraeta prouči euzu i bismillu i osloni se na Allaha, i to će sigurno vremenom proći. Isto tako ovaj blagoslovljeni mjesec iskoristi da što više doviš Allahu da te učvrsti na pravom putu i da te sačuva od šejtanskih došaptavanja.
(Poslat ću ti jednu lijepu knjižicu u kojoj imaš načine utjecanja Allahu od prokletog šejtana.)

Što se tiče onanisanja, ti si spomenuo da znaš da je to zabranjeno, zato ti ja to neću spominjati. Pokušaj da ti ovaj mjesec bude mjesec preokreta i da to ne činiš nakon mjeseca ramazana, a normalno ni u ramazanu. Ako si onanisao i došlo je do ejakulacije, obaveza ti je da se okupaš, i ti si tada džunup. Nije ti dopušteno da u tom stanju klanjaš prije negoli se šerijatski okupaš. Ako nije došlo do ejakulacije, nije ti obaveza da se kupaš.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE