13 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeKako uništiti nađeni sihr?

Kako uništiti nađeni sihr?

Pitanje:

Već duže vrijeme u firmi moga oca nalazimo sihre. Zanima me na koji način da ih uništim i kako da zaštitim porodicu, posao itd., od sihra i šta ubuduće da radim ako ih pronađem? Kome da se obratim za pomoć i na koji dozvoljeni način bi iko mogao da mi pomogne?

Odgovor:

Cijenjeni i poštovani brate, kada se radi o uništavanju sihra koji čovjek pronađe, propisano je da ga čovjek raspetlja – rastavi učeći kur’anske sure, naprimjer, El-Felek, En-Nas, Ajetul-Kursijju, a nakon toga da ga uništi spaljivanjem ili na neki drugi način. Sve spomenuto učenjaci su odobrili na osnovu događaja u kojem je spomenuto da je pronađen i na taj način raspetljan sihr kojim je bio opsihren Allahov Poslanik. (Hadis o tome bilježe Hakim, Nesai i Ahmed, a šejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim, Es-Sahiha, 6/615, br. 2761)

Što se tiče zaštite od sihra, mnogo je načina da se čovjek zaštiti, a spomenut ćemo neke od njih, bez navođenja argumenata koji to potvrđuju:

•    Učenje Ajetul-Kursijje nakon propisanih namaza i pred spavanje.

•    Učenje sura El-Ihlas, El-Felek i En-Nas ujutro, nakon sabaha, i uvečer, nakon akšama, po tri puta.

•    Učenje zadnja dva ajeta iz sure El-Bekara (poznati kao Amenerresulu) navečer, prije spavanja.

•    Općenito upućivanjem dove Uzvišenom Allahu da zaštiti čovjeka prije negoli se desi sihr ili dovom da ga Uzvišeni Allah izliječi nakon što se sihr desi.

•    Učenjem sure El-Bekara.

•    Redovnim učenjem jutarnjeg i večernjeg zikra.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE