13.8 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKako pozivati roditelje a da ne činim prijestupe na koje me podstiču

Kako pozivati roditelje a da ne činim prijestupe na koje me podstiču

Pitanje:

U mojoj porodici niko osim mene ne obavlja namaz. Moji se roditelji još uvijek ne mogu naviknuti na neke izmjene koje sam poduzeo u životu. Često mi govore da skratim bradu ili da radim neke druge zabranjene stvari. Moje pitanje glasi: na koji način da pozivam svoje roditelje a da ne činim prijestupe na koje me tjeraju, s obzirom da, Allah najbolje zna, još uvijek nisam na stupnju da im mogu kazati: “Neću!”

Odgovor:

Hvala Allahu koji ti je ukazao na Pravi put i izbavio te iz tmina u kojima se nalazi tvoja porodica. Nedvojbeno je da musliman nakon čvrstog prihvatanja Allahove vjere nailazi na različita iskušenja, najčešće od strane svojih najbližih. Upravo takav slučaj bio je i s najodabranijim Allahovim poslanikom Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem. Ako vjerovjesnici i poslanici nisu bili pošteđeni ovakvih i još mnogo većih iskušenja, neće ih biti pošteđeni ni oni koji ih slijede. Dakle, treba istrajati na Pravom putu i ne pokleknuti pred nedaćama i iskušenjima kojima je musliman izložen.

Kada je riječ o ovom problemu, jako je bitno objediniti dvije komponente: prvo, musliman se mora slijepo pokoravati Uzvišenom Stvoritelju i ne gledati hatar ljudi; i, drugo, na najljepši se način treba ophoditi prema rodbini posebno prema roditeljima i pokušati im objasniti propise islama. Nakon toga nije odgovoran kod Allaha, već će biti nagrađen za svoje strpljenje s rodbinom i imat će status dobročinitelja prema njima. Grubih izraza: “Neću“; “Ne zanima me”, “Šta vas briga” i sl. mora se kloniti, a treba strpljivo, blago i mudro razgovarati s rodbinom koja ne prakticira islam. Na to nas upućuje sljedeći ajet: “Onima koji kažu: ’Gospodar je naš Allah i potom ustraju’ – silaze meleki: ’Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu, koji vam je obećan…’” (Fussilet, 30.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE