14 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeOročavanje novca na bankama

Oročavanje novca na bankama

Pitanje:

Moj muž i ja, hvala Allahu, dželle šanuhu, imamo neke ušteđevine, ali ovdje u Americi nerijetka je pojava obijanje stanova… Da li taj novac možemo oročiti u banci da ne uzmemo procenat kamate? Naime, dali bismo ga u dobrotvorne svrhe. Ako ova varijanta nije dopuštena, ukažite nam na alternativu. Allah vas nagradio!

Odgovor:

Oročavanje novca na bankama koje daju kamatu nije vjerski opravdano. Nije dopušteno uzimati kamatu, bez obzira davala se u opće svrhe ili se ostavljala banci, tim prije jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prokleo ljude koji daju i one ljude koji uzimaju kamatu. Muslimanima je kolektivna dužnost iznalaženje rješenja za takve probleme. Postoje i druga rješenja. Jedno od njih jeste ušteđevinu pohraniti kod povjerljive osobe koja uglavnom boravi u kući, ili u banci zaplatiti sanduče za čuvanje ušteđevine.

Ako bi se, zbog velike svote, napravio sporazum sa bankom da se novac čuva na žiro-računu, ali neoročen, i da se na njega ne daju kamate (banka bi u tome slučaju mogla uzeti određeni iznos za uslugu), ne bi bilo smetnje. Bitno je naglasiti da je prvo rješenje (pohranjivanje novca kod povjerljive osobe) bolje od ovoga, ali isto tako, druga varijanta bolja je od one koju ste vi predložili, a Allah opet najbolje zna. Allah vas sačuvao svakog zla!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE