22 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKako će postupiti žena koja ima odljev krvi (istihaza) izvan perioda menstruacije?

Kako će postupiti žena koja ima odljev krvi (istihaza) izvan perioda menstruacije?

Pitanje:

Ženi koja ima pedeset dvije godine teče krv jačim intenzitetom tri dana, a ostalim danima u mjesecu slabijim intenzitetom. Da li ovo spada u menstruaciju, imajući u vidu da žena ima preko pedeset godina i da joj krv teče nekad nakon što prođe jedan mjesec, nekad dva, a nekad i tri mjeseca? Hoće li ona, i pored odljeva krvi, klanjati propisane namaze i hoće li klanjati nafile, sunnete i noćne namaze?

Odgovor:

Žena u ovakvom stanju ne treba ovu krv smatrati mjerodavnom zbog svoje starosti, kao i zbog neredovnih vremenskih intervala u kojima se ta krv javlja.

Iz prakse, a i iz onoga što se prenosi od Aiše, r. a., saznalo se da ženi, koja pređe pedeset godina, prestaje menstruacija i plodnost ili joj se krv javlja u nejednakim intervalima. Pojavljivanje krvi u takvim intervalima dokaz je da to nije menstruaciona krv, i žena treba klanjati i postiti i smatrat će ovu krv poput istihaze, a takva krv ne sprečava ženu da klanja, posti i spolno opći sa svojim mužem, u skladu s ispravnijim mišljenjem dvije skupine učenjaka.

Ona je dužna uzeti abdest za svaki namaz i staviti uložak i sl. Ženi koja je imala istihazu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Uzmi abdest za svaki namaz.” (Buhari, Sahih)

Šejh Ibn Baz

Fetve o ženskim pitanjima, str. 36, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE