16 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaDva mjeseca nakon što se udala i nakon što se očistila od...

Dva mjeseca nakon što se udala i nakon što se očistila od hajza, ženi su se počele pojavljivati male kapljice krvi. Da li će ta žena ostaviti post i namaz, i šta da radi?

Pitanje:

Dva mjeseca nakon što se udala i nakon što se očistila od hajza, ženi su se počele pojavljivati male kapljice krvi. Da li će ta žena ostaviti post i namaz, i šta da radi?

Odgovor:

Problemi udatih žena u vrijeme kada imaju hajz jesu more bez obala, a uzrok tome je upotreba kontracepcijskih tableta i tableta koje sprečavaju pojavu hajza. Ljudi prije nisu imali ovakvih nejasnoća i problema. Tačno je da su nejasnoće prisutne od vremena poslanstva Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, odnosno od postanka žena. Međutim, mnogobrojnost tih nejasnoća naspram čijeg rješavanja čovjek ostaje zbunjen, žalosna je stvar. Ali, opće pravilo jeste to da tek udata žena, kada se očisti od hajza i uvjeri se da joj je hajz prestao, nema smetnje da obavlja namaz, posti i ima spolni odnos sa svojim suprugom. Pod prestankom hajza podrazumijevam izlazak bijelog iscjetka, a to je bijela tečnost koju žene poznaju kao ono što dolazi po prestanku hajza, bilo da se javi u vidu smećkaste, žućkaste tekućine, kapljica ili mokrine. Sve ovo ne spada u hajz. Ummu Atijja je rekla: “Žućkastu i smećkastu krv nismo ni u što ubrajale.” Hadis bilježi El-Buhari, a kod Ebu-Davuda stoji dodatak: “…nakon što bi se očistile.” Sened (lanac prenosilaca) ovoga hadisa je vjerodostojan.

Na osnovu ovoga kažemo da sve što se od navedenog pojavi kod žene, nakon što se uvjeri da joj je prestao hajz, ne smeta joj niti je sprečava od obavljanja namaza, posta i spolnog odnosa s njenim mužem. Međutim, obavezna je da ne žuri dok joj hajz ne prestane (kada vidi uobičajene znake za to), zbog toga što neke žene požure i okupaju se čim im prestane krv, a prije nego što im prestane hajz. Zbog ovoga su žene ashaba slale Aiši, majki vjernika, uloške od pamuka na kojima je bilo krvi, pa bi im ona govorila: “Nemojte žuriti (s kupanjem) dok ne vidite bijeli iscjedak.”

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE