21 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaRezanje noktiju nakon akšama

Rezanje noktiju nakon akšama

Pitanje:

Čuo sam puno puta od Bosanaca da se nokti ne smiju sjeći poslije akšama i da se ne smije kupiti veš zbog džinna i šejtana. Ima li tu išta vjerodostojno?

Odgovor:

Koliko je meni poznato, uvjerenje da je pokuđeno ili zabranjeno sjeći nokte nakon akšama, čisto je praznovjerje. Za takvo uvjerenje ne postoji validan argument u islamu.

Kada je Allahov Poslanik govorio o čovjekovim urođenim svojstvima (fitri) i kraćenju noktiju, spomenuo je to općenito, bez ograničavanja u kojem periodu u toku dana da se sijeku nokti. Što znači, osnova je da ne postoji zapreka da se nokti sijeku u toku noći ili nakon akšama.
Ista stvar je za kupljenje veša. Ne postoji dokaz koji ograničava kupljenje veša na određeno vrijeme.

Ono što je spomenuto u hadisima Allahovog Poslanika, i bojim se da su mnoga pogrešna uvjerenja nastala upravo zbog neispravnog shvatanja ovog hadisa, jesu riječi Allahovog Poslanika, a koje su zabilježene u različitim predajama: ”Kada zađe sunce spriječite vašu djecu od izlaska iz kuće jer je to vrijeme kada se kreću šejtani, pa kada prođe taj period, ponovo im dopustite da izlaze.“ (Osnova ovog hadisa nalazi se u Buharijinoj i Muslimovoj zbirci hadisa)
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE