13.8 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjePod kojim se uvjetima može uzeti kamatni kredit

Pod kojim se uvjetima može uzeti kamatni kredit

Pitanje:

Kada i pod kojim uvjetima čovjek može uzeti kamatni kredit?

Odgovor:

Učenjaci ehli-sunnetskih pravnih provenijencija jednoglasni su da je poslovanje uz kamatu jedan od najvećih grijeha, koji čovjeka vode u Vatru. I pored toga, ako se čovjek nađe u bezizlaznoj situaciji, islam mu dopušta uzimanje kamate. U tom smislu pravnici se izrekli poznato fiksko pravilo: U nuždi je dopušteno ono što je inače zabranjeno. (Vidjeti: Šerhul-kavaidil-fikhijja, str. 185, od Mustafe Zarke, i El-Kavaidul-fikhijja, str. 247-249, od dr. Saliha Sedlana.)

A ovdje moramo tačno odrediti pojam nužde kako bi se navedeno pravilo ispravno razumjelo. Naime, nužda je stanje u kojem dolazi u pitanje čovjekov život, odnosno velika poteškoća koja će, ako se ne otkloni, imati vrlo negativan utjecaj na njegovo psihičko ili fizičko stanje, odnosno uzrokovat će uništenje njegovog imetka i sl. Da bi bila mjerodavna, nužda mora ispuniti sljedeće uvjete: prvo, da već postoji, a ne samo da se pretpostavlja njena pojava; drugo, da ne postoji drugi manje štetan način za otklanjanje štete; i, treće, da se time ne nanosi slična šteta drugoj osobi. U ovom slučaju najvažnije je da se od kamate uzima samo onoliko koliko je nužno, a ovo shodno drugom pravnom pravilu: U nuždi je dopušteno učiniti ono što je inače zabranjeno, ali onoliko koliko je prijeko potrebno, tj. samo onoliko koliko će otkloniti postojeću štetu, a nikako više od toga.

Naprimjer, bilo bi dopušteno uzeti kamatu za ono liječenje čije će zapostavljanje izazvati teže zdravstvene posljedice, za kupovinu hrane, pića, odjeće i iznajmljivanje stambenog objekta, ako ne postoji drugi, halal način da se ostvare te potrebe. Također, ako neko stječe znanje neophodno za muslimane, zbog nedostatka kadra, a nije u mogućnosti naći halal imetak, dopušteno mu je da uzme novac od kamate, ali samo onoliko koliko mu stvarno treba. Na osnovu spomenutih uvjeta i navedenih primjera možemo zaključiti da li je ili nije dopušteno u određenom slučaju uzeti kamatu.

Upozoravamo na proizvoljno shvatanje ovoga što smo kazali! Svaki će čovjek odgovarati pred Svemogućim Allahom za svoja djela, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE