13 C
Sarajevo
PočetnaHadždžDa li će osoba odgoditi obavljanje hadža zbog postojanja problema između njega...

Da li će osoba odgoditi obavljanje hadža zbog postojanja problema između njega i njegove supruge

PITANJE:

Postavljam pitanje u ime svoga brata. On ove godine planira da izvrši obavezu hadža. Međutim, zbog razloga kojeg ćemo spomenuti, on je još u nedoumici da li da ide na hadž ili ne? On se, na žalost, na slaže sa svojom suprugom i trenutno ne žive skupa. Ona živi odvojeno sa njihova dva djeteta, a on je sa svojim roditeljima. Budući da je njegova porodična situacija nestabilna i nesređena i da problem još nije riješen, pošto se nije razveo od nje, niti žive skupa, on ne zna da li je ispravno da svoj problem ostavi neriješenim i da ode na hadž. Da li je moguće da nas posavjetujete u vezi sa ovim problemom?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu, dž.š. Dužnost muslimana je da obavi hadž kada god bude imao mogućnosti za to i da što prije izvrši svoju obavezu. Njemu, bez opravdanog razloga, nije dozvoljeno da odgađa obavljanje hadža. Potvrda za ovo je hadis u kome Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Požurite sa obavljanjem hadža, pošto niko od vas ne zna šta mu se može dogoditi!” (Ahmed u Musnedu, hadis br. 2721., a Albani u Irvaul-galilu za njega kaže da je sahih (vjerodostojan), hadis br. 990.)

U drugom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Ko bude želio obaviti hadž, neka požuri!” (Ebu Davud u Sunenu, a Albani u Sahihu Ebi Davud za njega kaže da je hasen (dobar), hadis br. 1524.)

Ono što si spomenuo kao bratov problem ne može se smatrati  opravdanim  razlogom za odgađanje hadža, pošto u ovom slučaju hadž ne stoji na putu rješavanja ovog problema. On ima mogućnost da pokuša riješiti ovaj problem prije hadža. Hadž, također, može biti razlogom njegovog pozitivnog rješavanja koje će  postići Allahovom, dž.š., uputom, zahvaljujući berićetu hadža i iskazivanjem pokornosti. Isto tako, na hadžu može uputiti dovu Allahu, dž.š., povodom ovog problema, pa da mu je Allah, dž.š., primi i otkloni njegovu nedaću i brigu.

Sljedeći savjet i nasihat tvome bratu jeste da ne žuri sa razvodom braka, nego da temeljito razmisli i promišljeno postupi. Rastava braka spada u kategoriju stvari koje Uzvišeni Allah, dž.š., ne voli  i koje mrzi.

Ako je povod i razlog problema između njega i njegove supruge njen nemar i propust prema Allahovom, dž.š., pravu, kao u slučaju da propušta namaz ili nije čedna i kreposna i sl., na njemu je obaveza da je posavjetuje, opomene Allahom, dž.š., pozove Njegovom putu i pokuša da joj pomogne i bude joj potpora u pokornosti Allahu, dž.š. Ako bi ona ustrajala u neprihvatanju savjeta, onda on, u tom slučaju, nema nikakvog dobra u njenom zadržavanju.

Međutim, ako je problem među njima takve prirode da je vezan za kućanstvo, pitanja sredstava za život, kuću i slične stvari, a upravo se zbog toga najčešće javljaju nesuglasice i svađe među supružnicima, onda je na njemu da se strpi, poboljša svoj odnos prema njoj, a, zatim, da pokuša revnosno popraviti kod nje ono što smatra neprikladnim ili neodgovarajućim. Allah, dž.š., kaže: “S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19.)

Muž ima obavezu da lijepo živi sa svojom suprugom kroz lijepo ophođenje, otklanjanje neugodnosti, činjenje dobročinstva i dobru međusobnu komunikaciju. U lijep odnos i ophođenje, također, spada i podnošenje neugodnosti koje mogu doći od strane njegove supruge. Ono što treba znati jeste da će biti nagrađen od Allaha, dž.š., za takav postupak.

Može se desiti da muž ne voli svoju suprugu, ali će je, iz pokornosti prema Allahu, dž.š., i dobročinstva prema njoj, zadržati. Allah, dž.š., će mu u tome dati mnogo dobra. On mu može podariti od njegove supruge dobro i hairli potomstvo od koga će imati koristi i na dunjaluku i na ahiretu. Mržnja može da prestane, a da njeno mjesto zauzme ljubav, što se u svakodnevnoj praksi veoma često događa.

Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Neka vjernik (muž) ne mrzi vjernicu (svoju suprugu). Ako ne voli neku njenu osobinu, zadovoljan je sa nekim drugim njenim osobinama!” (Muslim u Sahihu, hadis br. 1469.)

Značenje hadisa je da ne dolikuje i  ne pristoji vjerniku da mrzi vjernicu. Ako kod nje vidi i nađe loše ponašanje ili osobine zbog kojih je mrzi, na drugoj strani će naći druge pohvalne osobine zbog kojih je voli, kao što su njena čednost, nježno i ljubazno ophođenje prema njemu, pokornost ili neka druga osobina. Ovaj odnos vrijedi i za sve ostale ljude. Svaka osoba posjeduje i lijepe i loše osobine, kao što je u jednom stihu rečeno:

“Ko je taj čije su sve karakterne crte pohvalne,

Dovoljno je čovjeku hvale da se mogu  prebrojati njegove mahane.”

Pametna i razumna osoba je ona koja napravi balans između dobrih i loših osobina.

Neka tvoj brat uči što više dova na mjestima gdje se uče dove na hadžu, da mu Allah, dž.š., popravi njegovu suprugu i da sjedini i spoji  njihova srca.

Allah, dž.š., najbolje zna. Neka je selam i salavat na našeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE