10 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeDa li je dozvoljeno raditi kao smetljar?

Da li je dozvoljeno raditi kao smetljar?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno raditi kao smetljar?

Odgovor:

Po islamskom stanovištu rad predstavlja jednu vrstu ibadeta i časti. Od Ka'ba ibn Udžre, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: ”Jedan čovjek je prošao pored Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa kada su ashabi vidjeli kako je snažan i hitar rekoše: ‘Allahov Poslaniče, da je ovoga na Allahovom putu!’ Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ako je izašao da zaradi svojoj malodobnoj čeljadi, on je na Allahovom putu….”’ (Taberani)

Bilježi Buharija od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je i sam Poslanik, još kao dijete, čuvao stada mekkanskih bogataša. Svaki halal posao je častan ako ga čovjek časno i pošteno obavlja, i ne treba da se osjeća manje vrijednim što radi posao koji se u nekom narodu smatra poslom koji obavljaju ljudi manje vrijednosti. Bolje je raditi bilo kakav halal posao i pošteno zaraðivati za sebe i za svoju porodicu nego prositi ili zaraðivati imetak na haram način kao što su kraða i kocka. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Da neko od vas uzme užad, zatim ode na brdo i donese breme drva na svojim leðima, pa ih proda i Allah mu time sačuva obraz (da ne traži od drugih) bolje mu je nego da traži od svijeta, pa mu oni dadnu ili uskrate.» (Buharija)

Posao smetljara je bez imalo sumnje dozvoljen, jer, kada su u pitanju poslovi, osnova je da je svaki posao dozvoljen ako nema jasnog dokaza da je zabranjen. Allah, opet, najbolje zna.

Odgovorio: Ribo Abdulvaris

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE