3 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaDržanje psa u kući

Držanje psa u kući

Pitanje:

U kući držimo ženku psa, a nismo znali šerijatski propis o držanju psa bez potrebe. Nakon što smo to saznali, izbacili smo je iz kuće, ali nije htjela otići jer se navikla, a ja ne želim da je ubijem. Kakvo je rješenje ove situacije?

Odgovor:

Nema sumnje da je zabranjeno (haram) držanje pasa, osim za one potrebe za koje je šerijat dopustio. Jer, držanje psa, osim lovačkog, psa za čuvanje stoke ili usjeva, svaki dan čovjeku umanjuje njegovu nagradu u visini jednog kirata. Ako se čovjeku umanjuje nagrada za kirat, on je grješan jer gubljenje nagrade jeste poput grješenja i oboje ukazuju na zabranu, odnosno na ono što proizlazi iz toga.

Ovom prilikom savjetujem sve one koji su zavedeni onim što rade nevjernici, tj. držanjem pasa, i kažem da su psi prljavština i njihova nečist najveća je od svih životinja. Ona se može očistiti tek nakon sedam pranja, od kojih jedno mora biti obavljeno prašinom. Čak i svinja, koja je kur’anskim tekstom zabranjena i okvalificirana kao pogana, nije nečista u onoj mjeri u kojoj je to pas. I pored toga što je pas nečist i ogavan, vidimo da su neki ljudi, na veliku žalost, zavedeni onim što rade nevjernici, koji imaju afiniteta ka prljavštinama i koji drže pse bez ikakve potrebe. Oni ih drže i odgajaju, čiste i kupaju, ali i pored toga oni se ne mogu očistiti pa makar bili kupani vodom cijelog jednog mora, jer je njihova nečistoća supstancijalna. Oni koji to rade troše puno novca i tako rasipaju svoju imovinu, a to je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio.

Savjetujem ove zavedene ljude da se pokaju Uzvišenom Allahu i da iz svojih kuća odstrane pse. Nema smetnje da psa posjeduje onaj kome on treba za lov ili čuvanje usjeva ili stoke, jer je to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, dozvolio. Ostaje nam da odgovorimo ovom bratu na njegovo pitanje. Njemu kažemo: ako udaljiš tog psa iz kuće i otjeraš, ti nisi više odgovoran za njega. Nemoj ga zadržavati kod sebe i davati mu utočište, a možda će on sam otići nakon nekog vremena izvan grada i hranit će se onim čime ga Uzvišeni Allah opskrbi, kao što je slučaj sa drugim psima.

Šejh Ibn Usejmin

Fetve o ženskim pitanjima, str. 166, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE