14 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako se popunjava i ravna saff

Kako se popunjava i ravna saff

Pitanje:

Kako klanjači trebaju stojati u saffu, da li treba biti noga uz nogu, smije li u saffu postojati praznina? Da li je na kijamu poželjno rastaviti noge u širinu četiri prsta, što je kod nas zastupljeno? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Po preferirajućem mišljenju, zbijanje saffova je obaveza. Na ovu činjenicu ukazuju vjerodostojni hadisi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Imam Buharija je u svome Sahihu naslovio poglavlje “Grijeh onoga ko ne upotpuni saff” (Vidjeti: Umdetul-kari, 5/257.)

Saff treba zbiti spajanjem ramena, koljena i stopala. Tako su saffove uspostavljali Resulullahovi, sallallahu alejhi ve sellem, ashabi, a predanja u vezi s tim zabilježili su: Buharija, Ebu Davud, Ibn Huzejme i neki drugi muhaddisi, preko Enesa i Nu'mana b. Bešira, radijallahu anhum. Klanjači moraju biti jedan uz drugog, i između njih ne smije biti praznine. Kada je riječ o razmaku nogu uširinu četiri prsta, to nema osnovu u sunnetu niti u praksi prvih generacija. Ko želi saznati više o pitanju neka pogleda našu knjigu Džuma-namaz, str. 111-119.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE