20 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaKo se smatra učenjakom

Ko se smatra učenjakom

Pitanje:

Kada Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže da je razlika između učenjaka i pobožnjaka kao razlika između mjeseca i zvijezda, da li se pod terminom “učenjak” podrazumijeva učenjak i u ostalim oblastima?

Odgovor:

U hadisu na koji ukazujete Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ističe vrijednost pobožnjaka i učenjaka u islamskim znanostima, tim prije što bi poređenje između pobožnjaka i stručnjaka u drugim znanostima koje nisu usko vezane za vjeru bilo neprihvatljivo i nelogično. Komparacija je učinjena zbog istovjetnosti cilja koji imaju učenjak i pobožnjak: približavanje Allahu, dželle šanuhu, s tim što  pobožnjak uglavnom preferira kvantitet ibadeta, a učenjak stremi kvalitetu, odazivajući se ajetu: “…da bi vas iskušao ko će od vas ljepše raditi…” (El-Mulk, 2.), a nije kazao: “…ko će od vas uraditi više dobrih djela.” Na osnovu ovog, ali i drugih hadisa imam Tirmizi naslovio je poglavlje: Odlika pravnika nad pobožnjacima. (Vidjeti: Tuhfetul-ahvezi, 7/420.)

Na kraju hadisa na koji se pozivate u pitanju stoji: “…učenjaci su nasljednici Allahovih poslanika…”, i to nedvosmisleno ukazuje da se radi o islamskim pravnicima i učenjacima, tim prije jer su vjerovjesnici u naslijeđe ostavili isključivo vjersko znanje. U jednom predanju koje prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao sljedeće: “Pravnik je teži šejtanu za zavesti od hiljadu pobožnjaka.” Ali je predanje ništavno. (Vidjeti: Daiful-džamia, str. 581/3987.)

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE