3 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaNagrada za one koji ostare u islamu

Nagrada za one koji ostare u islamu

Pitanje:

Koja nagrada pripada onima koji ostare u islamu?

Odgovor:

Uzvišeni Allah nagradit će muslimana za najmanja dobra djela koja učini, a kakva mu tek nagrada pripada za velika djela poput ovog. Omer b. El-Hattab prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kome osijedi jedna vlas u islamu, to će mu biti svjetlo na Sudnjem danu.” (Tirmizi, Nesai i Ibn Hibban, 7/251/2983, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Sahihul-džamia, 2/1081.)

U drugoj verziji stoji: “Kome osijedi jedna vlas na Allahovom putu, to će mu biti svjetlo na Sudnjem danu.” (Tirmizi, 5/211/1635, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 6/402, i Sahihul-džamia, 2/1081.) Abdullah b. Amr prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao: “Sijede vlasi jesu svjetlo vjernika, i za svaku sijedu vlas u islamu, vjernik će imati jedno dobro djelo i stupanj više.” (Bejheki, u djelu Šuabul-iman, 5/209/6387, s dobrim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 3/247.) U verziji koju prenosi Ebu Hurejre stoji: “Ne čupajte sijede vlasi, one će biti svjetlo na Sudnjem danu.” (Ibn Hibban, 7/253/2985, s dobrim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 3/247.)

U jednom drugom hadisu stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Sijede vlasi bit će svjetlo vjernika na Sudnjem danu, pa zato, neka niko ne odstranjuje svoje svjetlo!” (Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 3/247 i 7/1114.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE