3 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeJe li dozvoljeno posjećivati predavanja čovjeka poznatog kao sufija

Je li dozvoljeno posjećivati predavanja čovjeka poznatog kao sufija

Pitanja:

Da li je dopušteno posjećivanje predavanja čovjeka poznatog kao sufija koji se povlači u tekiju i moli svoje šejhove, a ne Svemogućeg Allaha?

Odgovor:

Musliman mora paziti od koga usvaja vjersko znanje, naročito pitanja koja se tiču vjerovanja. Danas na da'vetskom polju možemo sresti ljude koji promiču opasno i pogrešno razumijevanje vjere, pozivajući obično u jednu ili drugu krajnost, najčešće u haridžizam, krajnost kojom su zaraženi mnogi omladinci, ili u murdžizam, krajnost kojom su iskušani mnogi muslimani. Sufizam je, nesumnjivo, krajnost i stranputica na čiju su opasnost upozoravali učenjaci kroz dugi niz stoljeća.

Mnoge sufijske predvodnike učenjaci ehli-sunneta proglasili su nevjernicima zbog njihovih izjava ili postupaka koji potiru osnovu imana. Stoga, muslimanu je zabranjeno slušanje predavanja koja drže sufije, sjedenje u njihovim halkama, čitanje njihovih publikacija i povođenje za novotarijama koje izmišljaju. Svevišnji Allah neke je novotare obdario retorikom koju koriste izazivajući sumnje u ljudskim srcima, a te su sumnje, kako tvrdi imam Zehebi, zarazne i uništavaju srca. (Vidjeti: Sijeru ealamin-nubela, 7/261.)

To je još zabranjenije ako se radi o čovjeku koji moli mrtve i traži da ispune neku njegovu potrebu, odnosno traži od živih ono što samo Allah može. Dova je ibadet, obavijestio nas je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,(Tirmizi i Ibn Hibban, s vjerodostojnim lancem prenosilaca.) a ibadet se smije upraviti isključivo Uzvišenom Allahu, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE