13.8 C
Sarajevo

Ženin rad

Pitanje:

Moj muž mi zabranjuje da kontaktiram sa svojim radnim kolegom koji je jednog dana od mene zatražio da mu se dopustim. Naravno, odbila sam i rekla da je to grijeh. Kasnije sam izvijestila muža o događaju, a on se naljutio na njega, i meni zabranjuje da mu nazivam selam. Da li se trebam pokoriti mužu i izbjegavati radnog kolegu? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu na islamu, vjeri koja se brine o čednosti muslimanke. Obaveza svakoga vjernika i vjernice jeste da se klone svega što vodi u nemoral: “I ne približavajte se nemoralu!” U ajetu ne stoji: “Ne činite nemoral” jer Kur’an zabranjuje sve što vodi u nemoral: prisno razgovaranje, osmjehivanje, gledanje, čatanje, ugovaranje termina, rukovanje itd. Ovom prilikom ne bih govorio o vašem radnom kolegi koji vam je ponudio vezu, pretpostavljam da se radi o čovjeku koji ne poznaje granice islama, štaviše, nema uvida u osnovne moralne norme. Nije mi jasno kako muslimanka, posebno udata, sebi može dopustiti takav luksuz u životu da daje povoda nemoralnim ljudima, te da joj, bez imalo ustručavanja, ponude vezu?! To ne mogu shvatiti. Da stvar bude gora, uvažena sestra još pita da li se treba pokoriti svome mužu koji joj, nažalost, zabranjuje samo to da mu ona naziva selam! Da, moraš poslušati svog muža! Zabranjeno ti je da ikada poselamiš ili progovoriš s osobom koja te želi obeščastiti. Čak i nakon brojnih izvinjenja ponuđenih od njega nije ti dopušteno imati ikakav kontakt s njim. Zapamti: ni selam! Cijenjena sestro, gledaj da Allah, dželle šanuhu, bude zadovoljan tobom, čuvaj svoju čednost i ponos svog muža. Iskreno se pokaj za nemar koji te bio obuzeo i traži oprosta od Svemogućeg Allaha, vidjet ćeš da je On, dželle šanuhu, milostiv i da mnogo prašta.

Koristim ovu priliku i savjetujem sestru da se kloni rada, posebno u bolnici, tim više jer je nemoguće da žena na takvom radnom mjestu bude propisno obučena, a često je prinuđena da gleda u stidna mjesta bolesnika i da tamo čini mnogo štošta što je Allah, dželle šanuhu, zabranio. Zar nije bolje sačuvati vjeru i stid nego ostvariti neznatna materijalna dobra?! Molim Svemogućeg da oprosti i meni i vama. Amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE