16 C
Sarajevo
PočetnaBrakNačin svadbe

Način svadbe

Pitanje:

Da li je dopušteno da nevjestin otac i mati prisustvuju svadbenoj gozbi nakon vjenčanja? Možete li ukratko objasniti način vjenčanja u džamiji? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Šerijatsko vjenčanje obavlja se na sljedeći način: mladoženja od nevjestinog staratelja jasno traži djevojku riječima: “Uzimam tvoju kćerku za suprugu”; “Daj mi je za ženu” i sl. Ako staratelj pristane, mora se izjasniti: “Dajem ti svoju kćerku za ženu” i sl. Kada tu ponudu i pristanak čuju dva svjedoka, brak je sklopljen. Naravno, tom se prilikom mora odrediti iznos vjenčanog dara (mehra), i djevojka mora pristati na udaju.

Svaki oblik vjenčanja nakon toga: vjenčanje pred hodžom i sl. nema utemeljenje u šerijatu, osim ako će se tako obaviti pravo vjenčanje u džamiji. Jedino je dopušteno da se vjenčaju pred matičarom radi zaštite vlastitih prava, iako je najbolje da službena osoba bude prisutna pri samom šerijatskom vjenčanju, ako već žele da se nova bračna zajednica ozvaniči administrativno, a Allah najbolje zna. Nema smetnje u tome da roditelji djevojke prisustvuju vjenčanju i svadbi pod uvjetom da na svadbi ne postoji ništa što se kosi sa vjerskim propisima.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE