16 C
Sarajevo
PočetnaZekat i sadakaZekat na naslijeđenu imovinu

Zekat na naslijeđenu imovinu

Pitanje:

Živim u SAD-u četrnaest godina. Nejasno mi je da li sam dužan platiti zekat na naslijeđenu imovinu (od rahmetli oca) koja se nalazi u Bosni. Moj nasljedni dio je jedna četvrtina, ali tu sudski naslijeđenu četvrtinu ne koristim, ni na koji način. Sud je donio odluku u nasljednom postupku da sam ja nasljednik jedne četvrtine, ali fizička dioba nije sprovedena jer se mora ići u poseban postupak za to. Tako da sam samo nasljednik jedne četvrtine na papiru i ništa više. U slučaju da sam obavezan platiti zekat na to, kako ću da znam na koji iznos da odvojim 2,5%.

Odgovor:

Musliman će biti obavezan izdvojiti zekat tek onda kada ispuni određene uvjete, što je sama Allahova, dž. š., mudrost u propisivanju propisa. Kada ne bi bilo tih uvjeta, svako pitanje moglo bi biti i obavezno i neobavezno. Svi Allahovi, dž.š., propisi neće biti upotpunjeni dok se ne ispune uvjeti predviđeni za njih i dok se ne uklone prepreka sa puta ostvarenja dotičnih propisa.
Uvjeti vezani za obavezu zekata dijele se na dvije grupe:

1. Uvjeti koje mora ispuniti osoba da bi bila obavezana zekatom, kao naprimjer: da je u pitanju musliman, da je slobodna osoba, dok se oko punoljetstva i razumnosti islamski učenjaci razilaze, mada je jače mišljenje (džumhur) da će za maloljetne i nerazumne osobe njihov velijj – staratelj dati zekat.

2. Uvjeti koje mora ispunjavati sami imetak kako bi se na njega dao zekat:
• da pripada jednoj od vrsta imetaka na koju se daje zekat,
• da imetak dostigne visinu nisaba,
• da imetak pregodini,
• da se u potpunosti posjeduje određeni imetak.

Islamski učenjaci složni su u pogledu toga da se zekat daje na sljedeće vrste imetka: zlato, srebro, deve, goveda, bravčad, pšenica, ječam, datule, grožđe.

Pored navedenih vrsta imetka, postoje još i druge vrste imetka oko kojih islamski učenjaci nisu složni da li se na njih daje zekat ili ne.

Što se tiče konkretno tvog slučaja, ne može se dati precizan odgovor na njega zbog toga što nisi naznačio o kakvoj je vrsti imetka riječ, da li ta četvrtina koju si naslijedio ispunjava nisab ili ne, i ko je kriv zbog neizvršene fizičke diobe imetka. Tek kada se navedu traženi detalji, možemo pokušati da damo približniji odgovor.

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof. fikha

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE