16 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceDijete koje je napunilo dvije godine života, ali do sada ne jede...

Dijete koje je napunilo dvije godine života, ali do sada ne jede običnu hranu

PITANJE:

Imam dijete od dvije godine i još ga dojim na svojim prsima. Ono ne pije ni jednu drugu vrstu mlijeka, niti jede bilo koju drugu hranu. Da li ima neka dova, ajet, sura, ili neko od lijepih Allahovih, dž.š., imena koje mogu učiti kako bi se njegov apetit za hranom popravio?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu, dž.š. Treba da učiš dovu Allahu, dž.š., da olakša njegovo odbijanje od dojenja. Ne postoji određeni zikr ili dova u pogledu ovog problema, nego se općenito propisuje dova. Sada ćemo navesti neke od dova za dijete koje su spomenute u Kur'anu:

1- Riječi Imranove žene, nakon što je rodila Merjem, r.a.: “… I ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana.” (Ali ‘Imran, 36.)

Ili riječi jednog vjernika: “… I učini dobrim potomke moje.” (El-Ahkaf, 15.)

Tu su i riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: “Zaštitu Allahovu, dž.š., molim za tebe pomoću Allahovih, dž.š., savršenih riječi pred šejtanom i pred zlim pogledom.” (Buhari u Sahihu.)

أ

(U'īzuke bi kelimātillāhit-tāmmeti min kulli šejtānin ve hāmme, ve min kulli ajnin lāmme. )

Ili riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: “Gospodaru moj, molim oprost i zaštitu Tvoju u mojoj porodici i imetku.”

(Allāhumme innī eselukel-afve vel-āfijete fī ehlī ve mālī.)

Nema smetnje da ti od sebe sastaviš i učiš posebnu dovu povodom spomenutog slučaja, kao na primjer: “Gospodaru moj, opskrbi ga blagoslovljenom (mubarek) hranom, ubrzaj mu hranjenje dobrom ishranom, olakšaj mu odbijanje od dojenja i obogati ga iz Tvog izobilja i dobrote!”

(Allāhumme-rzukhu taāmen mubāreken ve adždžil lehu bil-gizā'it-tajjib ve jessir fitāmehu va-gnihi min fadlike ve džudik.)

Ili neku drugu dovu  sličnog sadržaja.Posavjetuj se još i sa ljekarima pošto oni mogu imati veoma važne savjete po ovom pitanju. Da te Allah, dž.š., uputi na svako dobro!

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE